Rejestracją pasiek zajmuje się Paula Plutecka (z prawej), a formalnościami związanymi ze sprzedażą bezpośrednią Ewa Ratyni-Sahaj
Rejestracją pasiek zajmuje się Paula Plutecka (z prawej), a formalnościami związanymi ze sprzedażą bezpośrednią Ewa Ratyni-Sahaj
Trudno sobie wyobrazić dożynki lub lokalny jarmark bez stoisk z miodem. Są również pszczelarze, którzy produkują miód tylko na własny użytek. Czy łatwo zostać pszczelarzem i czy każdy pszczelarz może sprzedawać miód?
Mówiąc o pszczelarstwie myślimy przede wszystkim o miodzie, którym smarujemy kromkę chleba lub dodajemy do herbaty, żeby poprawić jej smak. Tymczasem trzymając pszczoły pasiecznik może pozyskiwać również coraz bardziej popularny pyłek pszczeli lub woski. Doświadczeni pszczelarze potrafią zapewne wymienić jeszcze co najmniej kilka produktów, jakie zawdzięczamy pszczołom.
Wiadomo, że prowadzenie pasieki nie jest łatwe i wymaga ogromnej wiedzy przekazywanej często z pokolenia na pokolenie. Dziś jednak chcielibyśmy powiedzieć o czymś innym, choć mającym wiele wspólnego z tymi pożytecznymi owadami. Okazuje się, że zanim słoik miodu trafi na nasz stół, pasiecznik musi przejść administracyjną drogę umożliwiającą sprzedaż miodu, i jego pochodnych konsumentom.
Cały artykuł dostępny jest tutaj

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Gravatar
Danuta
RE: Zanim pyszny miodek trafi na stół
Ewa Ratyni-Sahaj, proszę o poprawę w nazwisku mojej mamy, pozdrawiam
0

Przeczytaj także