Ocena użytkowników: 0 / 5

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Przygotowanie ładnego wieńca dożynkowego to tygodnie mozolnej pracy. Na czym polegają kolejne etapy? Skąd mieszkańcy czerpią pomysły i inspiracje?
Dożynki gminne w Wiązowie już za nami. Jedną z atrakcji tego wydarzenia był konkurs wieńców dożynkowych, w którym udział wzięło kilkanaście sołectw. Regularnie swój wieniec przygotowują mieszkańcy Bryłówka. - Robimy to od kilku lat, jednak w ostatnim czasie efekty naszej pracy stały się bardziej zauważalne. W tym roku zajęliśmy drugie miejsce w konkursie. Rok temu stanęliśmy na drugim stopniu podium, a dwa lata wcześniej mieliśmy miejsce trzecie - powiedziała sołtys Irena Filar.
Praca nad wieńcem zaczyna się w maju, kiedy to mieszkańcy zbierają pierwsze kłosy jęczmienia. - Odbywa się to w trzech etapach. Po zbiorze jarych zbóż, miejscowe panie je segregują. Dlatego na przykład poszczególne kłosy mają różne kolory. Dzięki temu widać różne fazy dojrzewania. Po przywiezieniu zboża panie robią selekcję, po czym odcinają kłosy i wiążą je gumkami. Potem muszą one wyschnąć w zacienionym miejscu - dodał mąż pani Ireny.
Tworzenie wieńca trwa około dwóch miesięcy. Kolejne etapy wyznaczane są przez zbiory różnych zbóż. Na samym końcu dojrzewa pszenica jara i owies. - W międzyczasie trzeba wykonać stelaż do wieńca. Kupuję specjalną stal i odpowiednio ją przerabiam. Jest na przykład sporo docinek. Taki stelaż to kilka dni pracy - tłumaczył jeden z mieszkańców Bryłówka.
Co roku sołectwo decyduje się na inną koncepcję wieńca. - Posiłkujemy się przy tym między innymi internetem, gdzie można coś podejrzeć. Mamy też kilka swoich pomysłów. Jest stała grupa osób, która angażuje się w prace. Zaczynałyśmy o godz. 16.00, a kończyłyśmy ok. 19.00. Zdarzało się jednak pracować dłużej, bo panowie przywieźli nam więcej zboża i trzeba było to po prostu wyrobić. Pewne elementy wykonywane były także ze słomy, którą wcześniej w domu...
Wiecej w wydaniu papierowym.
Dodaj komentarz