Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Od ponad 3 lat funkcjonuje Ustawa o nieodpłatnej pomocy prawnej oraz edukacji prawnej, w tym roku zaszły jednak spore zmiany. Kto i gdzie będzie mógł skorzystać z porad?
Od 1 stycznia z nieodpłatnych porad prawnych będzie mogło skorzystać znacznie więcej zainteresowanych. Informacje udzielane będą osobom, których nie stać na płatne usługi prawnicze. Wystarczy, że chętny złoży pisemne oświadczenie. Dodatkowo w tym roku zakres udzielanych porad poszerzy się o poradnictwo obywatelskie. – Osoby zainteresowane pomocą prawną, mogą skorzystać z punktów znajdujących się na terenie gmin, w poszczególne dni – informuje Marek Czerwiński, starosta strzeliński. – Ponadto punkt nieodpłatnych porad prawnych oraz poradnictwa obywatelskiego, czynny jest codziennie w wyznaczonych godzinach w małej sali obrad przy Starostwie Powiatowym w Strzelinie – dodaje. Punkt przy ul. Kamiennej 10 w Strzelinie prowadzony jest prze Stowarzyszenie Wsparcie Obywatelskie z Krakowa. Organizacja wygrała otwarty konkurs ofert ogłoszony przez Zarząd Powiatu w Strzelinie. – Gorąco zachęcam do korzystania z bezpłatnych porad prawnych w oferowanych przez nas lokalizacjach. Cieszę się, że z tej pomocy będą mogły skorzystać osoby najbardziej potrzebujące – mówi starosta. Wszystkie niezbędne informacje, dotyczące terminów i godzin otwarcia punktów, dostępne są stronie internetowej starostwa oraz Biuletynie Informacji Publicznej. Warto dodać, że przed przyjściem po poradę powinniśmy umówić się pod numerem telefonu 71 39 23 166.