Tradycją Tłustego Czwartku jest jedzenie pączków. Zdolni, pracowici i posiadający trochę wolnego czasu próbują przyrządzić je samemu. Większość z nas kupuje je jednak w piekarni czy sklepie. Jak powstają?

Jak co roku postanowiliśmy odwiedzić jedno z miejsc, w którym powstają pączki. Tym razem wybór padł na szczawińską „Piekarnię Muszyński”. Udało się nam prześledzić proces jaki przechodzi mąka, jajka, masło, olej, drożdże i woda aż do otrzymania złocistego,smakowicie pachnącego pączka. Przewodnikiem po słodkiej podróży była Alicja Furman ekspert w dziedzinie produkcji tych niesamowitych ciastko-bułek. Po zmieszaniu wyżej wymienionych składników w specjalnej maszynie, powstałe ciasto trafia do tzw. reksia, który formuje z niego odpowiedniej wielkości kulki. Po dokładniejszym ręcznym rolowaniu kulki trafiają do komory wzrostu, gdzie w odpowiedniej temperaturze drożdże zaczynają działać i ciasto rośnie. Z kulek robią się kule, które po odczekaniu na swą kolej trafiają do gorącego oleju, w którym są obsmażane z obu stron. Wypieczone pączki przejmują panie zajmujące się nadziewaniem, a potem osoby odpowiedzialne za lukrowanie lub posypywanie cukrem pudrem.
- Robimy pączki z różą, maliną, adwokatem i budyniem. Nasze pączki powstają tradycyjnie, na rozczynce. Każdy zakład ma swoją recepturę ściśle tajną, nikomu jej nie zdradzi. Pączki muszą być smaczne i duże, by takie się udały należy ciasto dobrze wyrobić, zapewnić mu ciepło i brak przeciągów - podpowiedziała pani Alicja.
Środa oraz noc poprzedzająca tłusty czwartek to okres wytężonej pracy dla ekipy z „Piekarni Muszyński”. Produkcja pączków trwa bez przerwy, a trzeba też piec chleb i bułki. Pomaga każdy, kto ma wolne ręce, wszystko po to, by w czwartkowy ranek na półkach klienci mogli zobaczyć tuziny świeżutkich pączków. Najchętniej zamawiane i kupowane są pączki z nadzieniem z róży. Smacznego!

mngasxzdx.JPG mngasxzdx1.JPG mngasxzdx12.JPG

mngasxzdx13.JPG mngasxzdx14.JPG mngasxzdx2.JPG

mngasxzdx4.JPG mngasxzdx5.JPG mngasxzdx54.JPG

mngasxzdx56.JPG mngasxzdx6.JPG mngasxzdx67.JPG

mngasxzdx7.JPG mngasxzdx8.JPG mngasxzdx87.JPG

mngasxzdx9.JPG mngasxzdx90.JPG mngasxzdxd.JPG

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Gravatar
bnp
RE: Dziś smakują najlepiej
jydo powiedziała :
A gdzie zgubiła rękawiczki starsza pani ze zdjęcia 11 i co na ta sanepid?
to jest jakiś sanepid w strzelinie? Nigdy bym nie zgadła, bo stan sanitarny tego powiatu jest tragiczny. Wystarczy spojrzeć na sklepiki wiejskie, w całej swojej większości brudne, obskurne i oblepione pijakami. Ścierki i miotły nie widziały od lat, nie mówiąc o pędzlach i farbie.

0
Gravatar
jydo
RE: Dziś smakują najlepiej
A gdzie zgubiła rękawiczki starsza pani ze zdjęcia 11 i co na ta sanepid?
0
Gravatar
maniek
smaczne
pyszne ,zjadłem dwa, takie z nadzieniem pachnącym malinami.....
0