Katarzyna Hałajda (z lewej) i Krystyna Kornaś z Długołęki zajmują się produkcją serów kozich
Kolejne Strzelińskie Targi Zdrowej Żywności i Rękodzieła odbyły się w niedzielę, 3 marca, w Strzelińskim Ośrodku Kultury. Tradycyjnie pojawili się na nich stali i nowi wystawcy z produktami i smakołykami prosto od lokalnych gospodyń, gospodarzy i artystów.
Wśród asortymentu wystawców i pasjonatów nie brakowało przetworów, miodów, ciast, wędlin, rękodzieła, ozdób i zabawek. Zawsze obowiązuje jedna główna zasada - musi to być towar wytwarzany w tzw. gospodarstwie domowym/manufakturze. Strzelinianka Ewa Chamuczyńska zaprezentowała torebki szyte na maszynie i dziergane na szydełku
Wśród wystawców były m.in. Katarzyna Hałajda i Krystyna Kornaś z Długołęki pod Wrocławiem, które zajmują się produkcją serów kozich, twardych i miękkich. Jak oceniły, w Strzelinie zainteresowanie jest jeszcze nieco mniejsze niż na targach w większych miastach, jednak mają nadzieję, że z czasem się to zmieni. Dodały, że mieszkańcy chętnie próbują nowych smaków.
Po raz pierwszy w strzelińskich targach uczestniczyła też Ewa Chamuczyńska, która zaprezentowała torebki wykonywane na szydełku. Jak wyjaśniła, częściowo są szyte na maszynie, a częściowo dziergane. Okazuje się, że najlepsze pomysły zwykle przychodzą do głowy w trakcie szycia. Strzelinianka wyszywaniem zajmuje się już od lat, jednak dopiero na emeryturze zaczęła poświęcać temu zajęciu więcej czasu. Krystyna Kostka z Rożnowa wystawiła własne przetwory i ekologiczne, zdrowe słodycze
Krystyna Kostka z Rożnowa, oprócz licznych przetworów z własnych owoców i warzyw, zaprezentowała też ekologiczne, zdrowe słodycze. Zamiast cukru, w większości używa własnych soków lub miodu. Na stole pełnym produktów znaleźć można było m.in. żelki, chałwę, sezamki, owsianki czy inne ciastka.
Swojskie wędliny, pochodzące spod Krakowa, bez dodatków konserwujących i wędzone w naturalny sposób wystawiają Jacek i Urszula Rylscy z Długołęki pod Wrocławiem. Miody i pierniki można znaleźć u Elżbiety Malinowskiej z Gospodarstwa Pasiecznego w Ciepłowodach
Natomiast na stoisku Macieja Kotwicy ze Świebodzic znajduje się około 100 różnego rodzaju przypraw i mieszanek przyprawowych, samodzielnie komponowanych. Przyprawy nie zawierają konserwantów, soli ani wypełniaczy. Wystawca, który uczestniczy w strzelińskich targach co miesiąc, ma też liczne kompozycje herbat smakowych z najwyższej półki.
Aby wystawiać swoje produkty, należy się zgłosić do organizatorki Anny Jankowskiej, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich w Gościęcicach. Regulamin jest dostępny na profilu facebook’owym targów. Kolejne targi zaplanowano na niedziele, 7 kwietnia, 5 maja i 16 czerwca.

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Przeczytaj również