W taki prosty sposóbmożna z cukru zrobić cukierki
W tej fabryce powstaje produkt niezbędny w każdej kuchni. Zarówno tej domowej, gdzie powstają rodzinne obiady i przetwory, jak i przemyśle spożywczym. Mowa oczywiście o cukrze.
Każda gałąź przemysłu ma swoją specyfikę. Jeżeli chodzi o produkcję cukru, to jest to sezonowość i konieczność zachowania ciągłości produkcji. Kampanii cukrowniczej nie można przerwać w dowolnym czasie. Dlatego konieczne jest systematyczne dostarczanie surowca, czyli buraków cukrowych, i podtrzymywanie procesu produkcyjnego, nawet kilka dni po skrojeniu ostatniego buraka. Inną cechą wyróżniającą tę branżę jest stosunkowo wysoka temperatura potrzebna niemal na każdym etapie produkcji. To tylko kilka informacji, jakie można było usłyszeć odwiedzając Cukrownię „Strzelin”. Było to możliwe w ostatni weekend w ramach Dnia Otwartych Drzwi.
- Tegoroczna edycja Dni Otwartych Drzwi Cukrowni „Strzelin” była wyjątkowa. Po raz pierwszy wydarzenie było dwudniowe. Odwiedziło nas wiele rodzin z dziećmi, ale także osoby starsze, dla których Cukrownia „Strzelin” to często nieodłączny element lokalnego krajobrazu. Cieszymy się, że naszymi gośćmi zostali również lokalni plantatorzy, którzy na co dzień dostarczają buraki do cukrowni. Mieli oni okazję zobaczyć, jaką drogę przechodzi dostarczany przez nich surowiec - mówi Wojciech Wąs, dyrektor naczelny Cukrowni Strzelin – Dni Otwartych Drzwi Cukrowni Strzelin na stałe zagościły w kalendarzu wartościowych wydarzeń w okolicy. Zainteresowanie nimi jest tak ogromne, że, niestety, przekracza ilość dostępnych miejsc na naszych wycieczkach. Dlatego już teraz możemy powiedzieć, kolejne edycje Dni Otwartych przed nami – podsumowuje Wąs. Atrakcyjność wycieczki do cukrowni wynika z samego faktu przyjrzenia się produkcji cukru w czasie rzeczywistym, kiedy trwa kampania i wszystkie urządzenia technologiczne pracują. Nie bez znaczenia jest również organizacja zwiedzania fabryki. W tym roku roli przewodników podjęło się kilkoro z wieloletnich pracowników Cukrowni „Strzelin”, Lilianna Rzezińska, Andrzej Cichocki, Jarosław Wandycz oraz Andrzej Chmielewski. Organizatorzy pomyśleli również o najmłodszych wycieczkowiczach. Z myślą o nich przygotowano szereg doświadczeń chemicznych i prezentację, jak z cukru i kilku innych składników zrobić cukierki.
***
Dodajmy, że w ramach Dnia Otwartych Drzwi Cukrownię „Strzelin” odwiedziło ok. 400 osób.

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Przeczytaj również