Restaurator to zawód z przyszłością

Iwona Engel, p.o. dyrektor PUP w StrzelinieCoraz więcej czasu poświęcamy na pracę i dlatego chętniej korzystamy z usług fachowców. W Ludowie Polskim najpewniej już od nowego roku szkolnego będzie można kształcić się w dwóch nowych zawodach. Wiele stacji telewizyjnych emituje programy, w których znani kucharze przygotowują nieziemskie przysmaki, a architekci krajobrazu zmieniają zwykłe podwórka w niemal rajskie ogrody.

Nie pozostaje to bez wpływu na nas, na nasze oczekiwania, co do otoczenia, w którym żyjemy. Coraz częściej i chętniej korzystamy z pomocy fachowca od architektury krajobrazu przy aranżacji przydomowego ogródka, działki rekreacyjnej, czy projektowaniu domu.
Podobnie jest ze spożywanymi przez nas posiłkami. Rodzinny obiad zawsze będzie rodzinnym obiadem, zwłaszcza kiedy gotuje mama lub babcia. Bo nie ma przecież nic lepszego od smaków dzieciństwa, potraw kojarzących się nam z atmosferą rodzinnego domu. Można jednak połączyć przyjemne z pożytecznym i dzielić się ulubionymi potrawami z innymi. Żeby tak się stało, najlepiej otworzyć własną restaurację, lub tylko bar.
- Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelinie zwróciło się z wnioskiem o wyrażenie opinii przez Powiatową Radę Rynku Pracy w sprawie włączenia do oferty szkoły w Ludowie Polskim dwóch nowych kierunków kształcenia – powiedziała nam Iwona Engel, p.o. dyrektor Powiatowego Urzędu Pracy. Kierunki te to technik architektury krajobrazu oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Nabór na oba kierunki będzie prowadziło Technikum w Ludowie Polskim, które jest częścią CKZiU w Strzelinie. – Wnioski zaopiniowaliśmy pozytywnie. Rozwój budownictwa, turystyki i coraz większa dbałość o estetykę otaczającej nas przestrzeni przemawia za rozpoczęciem kształcenia techników architektury krajobrazu. Nie bez znaczenia są również coraz wyższe standardy w zakresie ochrony środowiska i konieczność zagospodarowywania terenów zielonych, nie tylko wokół prywatnych posesji, ale także w zakładach pracy i obiektach użyteczności publicznej. Tym właśnie mogliby się zająć absolwenci Technikum w Ludowie Polskim, którzy wybiorą kierunek architektury krajobrazu. Co do kształcenia techników żywienia i usług gastronomicznych to argumentów „za” jest chyba więcej. Coraz częściej korzystamy z posiłków serwowanych w barach, restauracjach czy pubach, a skoro tak, to miejsc pracy w gastronomii powinno przybywać – poinformowała nas Iwona Engel.
Większość gimnazjalistów zapewne jeszcze nie zdecydowała, w której szkole będzie kontynuować naukę. Nowe kierunki kształcenia wydają się atrakcyjne. Warto sprawdzić to u źródła, czyli w szkole w Ludowie Polskim.