Warsztaty kulinarne

Gminny Ośrodek Kultury w Przewornie przygotował na ferie specjalny program dla dzieci, które, pozbawione szkolnych obowiązków, dysponowały nadmiarem wolnego czasu. Były dyskoteki, sportowe turnieje oraz warsztaty kulinarne.

Odwiedziliśmy GOK w piątek, ostatniego dnia ferii. Dzieci przygotowywały kisiel i przekładane słodkim kremem wafle. Po ciężkiej pracy ochoczo przystąpiły do pałaszowania „dzieł” stworzonych własnymi rękami. Posilone, zajęły się pracami plastycznymi: rysowaniem, malowaniem, wycinaniem, układaniem puzzli, grą w gry planszowe, tańcem i szalonymi harcami. Wspólne zabawy i konkursy przy muzyce prowadziła opiekunka biblioteki w Przewornie Alina Bazela. Były „krzesła”, „kto tak, jak ja?” oraz inne dziecięce gry. Z kolei dyrektor GOKu Teresa Kwiatkowska rozdawała uczestnikom nagrody i upominki w postaci przyborów szkolnych (gumek do mazania, kredek, strugaczek, plasteliny, notesów itp.). Tego dnia zaplanowano pieczenie kiełbasek w plenerze. Niestety, pogoda nie dopisała i kiełbaski upieczono w kuchni. Oczywiście, też były pyszne, co potwierdzały umazane keczupem i musztardą buzie dzieci. Tak zakończono dwa tygodnie spotkań i atrakcji dla młodych mieszkańców gminy.
- Ferie były udane. Spędziliśmy je w miarę aktywnie, choć wielka szkoda, że zabrakło śniegu... Frekwencja zadowalała. Dzieci i młodzież chętnie pojawiały się w GOKu, wspólnie bawiły i razem spędzały czas. Taka integracja jest bezcenna – zgodnie stwierdziły Teresa Kwiatkowska oraz Alina Bazela, główne inicjatorki i organizatorki spotkań.