Produkcja cukru niesie z sobą niedogodności dla mieszkańców Zwykle o tej porze roku trudno było zapomnieć, że mamy w Strzelinie cukrownię. Było po prostu czuć zgnilizną. Tymczasem w tym sezonie nic nie czuć. Jak to w końcu jest, czyli dlaczego nie śmierdzi?
Cukier produkowany w Strzelinie jest rozpoznawalną marką nie tylko w Polsce. Bywa jednak, że mieszkańcy naszego miasta odczuwają dyskomfort z powodu niemiłego zapachu. - Kampania zaczyna się na polu, tam powstaje cukier, my go tylko wydobywamy. W ubiegłym roku warunki pogodowe były ciężkie, mieliśmy suszę. Produkcja cukru (na polu – red.) to słońce i woda, słońca było dużo i cukier się krystalizował, ale nie było wody i korzeń nie rósł. Przerabialiśmy buraki w bardzo dobrych warunkach. Buraki nie gniły na składowiskach. Tym samym w wodzie, którą myjemy, było mało związków złowonnych – powiedział Wojciech Wąs, dyrektor cukrowni Strzelin.
To znaczy, że jedną z przyczyn komfortowej dziś sytuacji, jeżeli chodzi o tzw. zapachy z cukrowni jest przychylna cukrownikom pogoda. Ale czy tylko? – Produkcja cukru jest procesem biologicznym. Burak jest żywą rośliną, żywe są również organizmy, które je rozkładają, ale do tego potrzebują ciepła. Dopóki mamy taka temperaturę jak mamy, to procesy te są spowolnione. Z drugiej strony podjęliśmy szereg działań inwestycyjnych obliczonych na kilka najbliższych lat, jak i doraźnych, żeby ograniczyć przykre zapachy. Te doraźne to np. stosowanie wody utlenionej do dezynfekcji oraz mechaniczne napowietrzanie ścieków. Natomiast jeżeli chodzi o inwestycje to dążymy, by znacząco ograniczyć ilość elementów organicznych w ściekach. Nie powiem jednak, że pozbędziemy się ich w 100%. Powiem inaczej, że po zrealizowaniu planowanych inwestycji, możemy wyeliminujemy przykre zapachy prawie w 100% - usłyszeliśmy od naszego rozmówcy.
W przypadku zapachów z cukrowni karty rozdaje pogoda. Inwestycje rozpisane na kilka lat, ze względu na ich wysoki koszt i działania doraźne w sytuacjach ekstremalnych, łagodzą niepożądane zapachy.





UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Gravatar
marta_sz
Kiedy zrobią porządek z tym smrodem?
Żądam poinformowania przez burmistrz na stronie Gminy na jakim etapie jest postepowanie sądowe prowadzone we Wrocławiu w tej sprawie. Ciągnie się to chyba już 2 lata a mieszkańcy dalej cierpią przez okropny smród. Odór czuć najwięcej wieczorami przez całą noc, w miesiącach letnich nie idzie w nocy przewietrzyć mieszkania, co to ma być? Kto przeciąga sprawę i dlaczego gmina nic nie robi z tym problemem?
0
Gravatar
Mieszkanka
SMRÓD CIAGLE JEST
Ktoś chyba nieźle dostał pod stołem za ten przychylny cukrowni artykuł. Smród niemiłosierny nawet teraz kiedy dodaję ten komentarz dusi człowieka, okien nie idzie otworzyć, bo można zwymiotować, cała Ząbkowicka, rondo, Gęsiniec zalane w obrzydliwym smrodzie. Ja się pytam gdzie ochrona środowiska? Z tym tematem trzeba iść do telewizji, niech przyjadą zrobia materiał, puszczą lol na całą Polskę to może wtedy zdrowie i samopoczucie mieszkańców Strzelina będzie ważniejsze niż łapówki, które otrzymują urzędasy za ukręcanie łbu sprawy.
0
Gravatar
achilles
śmierdzi
:śmierdzące miasteczko , nawet okna wieczorem nie można otworzyć -pracownicy gminy widać czują się swojsko w tym odorze
0
Gravatar
Śmierdzi
RE: Kiedy bardziej śmierdzi?
Co wy piszecie za bzdury.. przejeżdżam tam każdego ranka i wali niemal dzień w dzień..
0
Gravatar
Dest
RE: Kiedy bardziej śmierdzi?
Czy tylko ja tak mam ,czytam trzy razy i nic z tego bełkotu nie rozumiem ,skojarzenie mam z polskiej komedii gdzie pewien pseudo naukowiec próbował udowodnić zawartość cukru w cukrze ,produkując nielegalnie bimber
0
Gravatar
zapaszek
smród nadejdzie wkrótce..
Artykuł pana redaktora i przerabianie wg dyrektora Cukrowni pana Wąsa, każą przypuszczać, że najgorsze przed nami.... Smród nadchodzi...
0
Gravatar
spajker
RE: Kiedy bardziej śmierdzi?
Uuuuu powiedziała :
Całe szczęście że nie mieszkam w tej okolicy ,z jednej strony cukrownia a z drugiej spalarnia zwłok .
no i jeszcze rozkładające się finanse gminy i powiatu.

0
Gravatar
Uuuuu
RE: Kiedy bardziej śmierdzi?
Całe szczęście że nie mieszkam w tej okolicy ,z jednej strony cukrownia a z drugiej spalarnia zwłok .
0
Gravatar
nikt
RE: Kiedy bardziej śmierdzi?
Wczoraj śmierdziało nieludzko.
0

Przeczytaj również