Od ponad 3 lat funkcjonuje Ustawa o nieodpłatnej pomocy prawnej oraz edukacji prawnej, w tym roku zaszły jednak spore zmiany. Kto i gdzie będzie mógł skorzystać z porad?
Od 1 stycznia z nieodpłatnych porad prawnych będzie mogło skorzystać znacznie więcej zainteresowanych. Informacje udzielane będą osobom, których nie stać na płatne usługi prawnicze. Wystarczy, że chętny złoży pisemne oświadczenie. Dodatkowo w tym roku zakres udzielanych porad poszerzy się o poradnictwo obywatelskie. – Osoby zainteresowane pomocą prawną, mogą skorzystać z punktów znajdujących się na terenie gmin, w poszczególne dni – informuje Marek Czerwiński, starosta strzeliński. – Ponadto punkt nieodpłatnych porad prawnych oraz poradnictwa obywatelskiego, czynny jest codziennie w wyznaczonych godzinach w małej sali obrad przy Starostwie Powiatowym w Strzelinie – dodaje. Punkt przy ul. Kamiennej 10 w Strzelinie prowadzony jest prze Stowarzyszenie Wsparcie Obywatelskie z Krakowa. Organizacja wygrała otwarty konkurs ofert ogłoszony przez Zarząd Powiatu w Strzelinie. – Gorąco zachęcam do korzystania z bezpłatnych porad prawnych w oferowanych przez nas lokalizacjach. Cieszę się, że z tej pomocy będą mogły skorzystać osoby najbardziej potrzebujące – mówi starosta. Wszystkie niezbędne informacje, dotyczące terminów i godzin otwarcia punktów, dostępne są stronie internetowej starostwa oraz Biuletynie Informacji Publicznej. Warto dodać, że przed przyjściem po poradę powinniśmy umówić się pod numerem telefonu 71 39 23 166.

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków