W sobotę, 6 marca, do gminy Przeworno zawitała ekipa filmowa z Warszawy. Do swojej produkcji szukała miejscowych statystów. W znalezieniu ich do ujęć w Dobroszowie pomocny okazał się sołtys Romanowa Mieczysław Prewendowski. W Przewornie poradzili sobie sami, werbując statystów pod kościołem po niedzielnej Mszy św.
Zachwyt architekturą i plenerami
Producentem filmu, pod roboczym tytułem „Intruz”, jest Anna Uszyńska z Warszawy. Związana była ze znanymi produkcjami, m.in.: „Jestem Ren”, „Człowiek z magicznym pudełkiem”, „Ukołysz mnie”, „Chrzest”, „Miłość”, „Ojciec Mateusz”, czy spektaklem telewizyjnym „Zemsta”.

Film „Intruz” jest pracą dyplomową Marty Klary Sadowskiej, studentki uczelni Central Saint Martins w Londynie. - Bardzo często podejmuję się współpracy z młodymi twórcami – wyjaśnia Anna Uszyńska. - Staram się zawsze ich wspierać. Pomagam Marcie, która jest reżyserem filmu. Uważam, że jej projekt jest nowatorski, wręcz eksperymentalny. Łączy różne obszary sztuki. Ujęcia kręcone w miejscowościach gminy Przeworno będą realistyczną częścią produkcji. Z kolei sceny nagrane w studio będą obrabiane w technologii animacji komputerowej 3D.
Dlaczego twórcy wybrali plenery i obiekty gminy Przeworno? - Kilka lat temu odkryłam kościół pw. św. Jadwigi w Dobroszowie dzięki stronie internetowej poświęconej wyjątkowym zabytkom architektonicznym na terenie Polski - mówi reżyser Marta Klara Sadowska. – Takie miejsca kolekcjonuję w pamięci, jednak historie, które mogę opowiedzieć filmowo, często dojrzewają we mnie kilka lat. Od dłuższego czasu mieszkam w Londynie, ale tworząc kino autorskie wracam do korzeni. W swojej pracy często nawiązuję do relacji między człowiekiem a przestrzenią, a także polskich rytuałów i obrzędów. Jest to przestrzeń, gdzie trwają procesy stawania się, fermentacji, buzowania. Myślę, że treść zawarta w filmie jest aktualnym komentarzem do wytrąconego z równowagi świata, gdzie symbole, metafory i swego rodzaju tajemnica szybko ulegają nie jakościowym zmianom i dezintegracji.

- Historia bohaterki filmu związana jest początkowo z klimatem małych miejscowości, a nie z wielkomiejskim gwarem – dodaje Anna Uszyńska. - Stąd postanowiliśmy nakręcić ujęcia w gminie Przeworno. Marta, zauroczona amboną w kształcie ryby w kościele w Dobroszowie, zdecydowała, że tu rozpoczniemy kręcenie scen. W październiku ubiegłego roku zrobiła dokumentację z tego terenu. I okazało się, że jest tu dużo więcej zachwycającej architektury i plenerów, które pasują do filmu.
Warto dodać, że Marta Klara Sadowska jest nie tylko reżyserem filmu, projektowała też do niego kostiumy i scenografię. Zajmowała się także castingiem aktorów. - Zaprojektowana przeze mnie w dużej części scenografia jest przygotowana w animacji 3D – mówi reżyser. - Skanujemy małe elementy, a w filmie będą przedstawione jako duże formy.
Mieszanie rzeczywistości z abstrakcją...
Główną rolę „Intruza” gra w filmie Katarzyna Gałązka. Aktorka występowała w wielu serialach, m.in.: „Lekarze na start”, „Wojenne dziewczyny”, „W rytmie serca”, „Na dobre i na złe”, „Młody Piłsudski” i „Lepsza połowa”, a także w filmie fabularnym pt. „Autsajder”.
Tekst ukazał się w nr 10 (1049) wydaniu "Słowa Regionu". Cały artykuł przeczytasz na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl
Komentarze
Cytuję J.K.:
uuuuu... co to za edytor tekstów co to husteczki zamiast chusteczki pisze i co to za klawiatura, która się zacina. nie wyskakuj z gumofilców i rób za chłopa pańszczyźnianego. cieszy mnie to że mamy inne zdanie co do ortografii no ale co do gumofilców z przeworna to jesteśmy zgodni w ocenie. w zakresie ortografii to mam jednak dylemat czy jesteś posłem ziemi strzelińskiej przez samo "h" czy przez ":ch" podobno ortografia zależy od długości.
Cytuję spajker.:
Boże mnie broń od głąbów piszących słowo chusteczka przez samo "h" a żeby być moim kolegą to musiałbyś zmądrzeć na co się nie zapowiada. :) :) :).
Cytuję J.K.:
bez obaw. buzie wycieram tylko husteczkami johnson and johnson a nie swołoczą z żóltańców. aby być moim kolegą to musisz znacząco podnieść swój poziom.
Cytuję spajker.:
Kolegę poszukaj sobie wśród sobie podobnych idiotów, mną sobie gęby nie wycieraj.
Cytuję J.K.:
ja już to zrobiłem. teraz czas na tą prymitywną swołocz bez gustu, która niszczy strzelin swoim wiejskim poczuciem estetyki. dodaj jeszcze że skoro mi kupą czuc w kondratowicach to lepiej abym sie wyprowadził na antarktydę a kondratowicką kupę zostawił w spokoju. kiedy strzelin niszczyli rosjanie i niemcy to było samo zło bo działo się krótko. kiedy strzelin jest obrzydliwie gospodarowany i wpychany w ręce oligarchy i łapówkarzy to dobrze bo niszczenie strzelina jest rozłożone w czasie i jest przykryte nie hełmem ale uśmiechami robiących za włodarzy durniów. ty się kolego wyprowadź do drohobycza i delektuj się urokami swojskiej trjembowli. ta ekipa filmowa to wie gdzie kręcić filmy o prymitywie.
Cytuję spajker.:
Cytuję spajker.:
Skoro nienawidzisz Strzelina i okolic to wyprowadź się do miejsca, które będzie godne Twojego zamieszkania.
Cytuję J.K.:
tiaaaa jeszcze można przyjechać na bazar w strzelinie i kręcić film o ukrainie z początków lat 90tych. lecisz kamerą po ludziach po busach i po tym sprzedawanym chłamie tak bez statystów i bez przygotowania sceny. możesz też polecieć kamerą po dworcu w kondratowicach i kręcić film o okrutnej wojnie aczkolwiek w 1945 dworzec prezentował sie okazalej niż dzisiaj. film o bornem sulimowo i o prypeci nakręcisz na osiedlu pgr. filmowcy mają co filmować w okolicy.
Cytuję spajker.:
Za to spajker jak zwykle bezkonkurencyjny.
nobilitacja. wiocha będzie robić za średniowieczną osadę a tubylcy na żywca bez charakteryzacji będą statystami w filmie o średniowieczu. wrocław też bywa wyróżniany. na trójkącie bermudzkim kręcono kilka filmów o przedwojennym berlinie i o 2giej wojnie.
takie telewizyjne wizyty na zapadłej dziurze to konkurencja dla filmów cejrowskiego.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.