Zanim pyszny miodek trafi na stół
Mówiąc o pszczelarstwie myślimy przede wszystkim o miodzie, którym smarujemy kromkę chleba lub dodajemy do herbaty, żeby poprawić jej smak. Tymczasem trzymając pszczoły pasiecznik może pozyskiwać również coraz bardziej popularny pyłek pszczeli lub woski. Doświadczeni pszczelarze potrafią zapewne wymienić jeszcze co najmniej kilka produktów, jakie zawdzięczamy pszczołom.
Wiadomo, że prowadzenie pasieki nie jest łatwe i wymaga ogromnej wiedzy przekazywanej często z pokolenia na pokolenie. Dziś jednak chcielibyśmy powiedzieć o czymś innym, choć mającym wiele wspólnego z tymi pożytecznymi owadami. Okazuje się, że zanim słoik miodu trafi na nasz stół, pasiecznik musi przejść administracyjną drogę umożliwiającą sprzedaż miodu, i jego pochodnych konsumentom.
Cały artykuł dostępny jest tutaj













































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
RE: Zanim pyszny miodek trafi na stół
Ewa Ratyni-Sahaj, proszę o poprawę w nazwisku mojej mamy, pozdrawiam