Pikantna dekoracja
Roślina właśnie z racji pochodzenia nazywana jest również szczypiorkiem chińskim, czosnkiem chińskim lub orientalnym. Spotkałam też określenie „szczypiorek bulwiasty”, nawiązujące do jego formy botanicznej.
W Polsce uprawiany jest w ogródkach jako warzywo, ale ze względu na ciekawe kwiaty sadzi się tę odmianę szczypioru również w celach dekoracyjnych. Szczypiorek czosnkowy łączy w sobie walory smakowe i lecznicze szczypioru zwyczajnego i czosnku. Roślina może stać się cennym składnikiem naszej diety. To doskonałe źródło makro - i mikroelementów (w tym żelaza) oraz witaminy C, której zawiera więcej niż tradycyjny szczypiorek. Świetnie sprawdza się w roli nowalijki, dostarczającej nam po zimie sporej porcji niezbędnych wartości odżywczych i prozdrowotnych.
Liście szczypiorku czosnkowego mają charakterystyczny dla czosnku aromat ale bardziej subtelny i mniej, wpływający na nasz oddech.
W kuchni ten szczypiorek doskonale sprawdza się pokrojony na kanapkach, jako dodatek do twarożku, sałatek czy dań mięsnych i zup. Można go też spożywać po ugotowaniu, wtedy liście staną się bardziej żółte i delikatniejsze w smaku.
Ścięty z grządki szczypiorek czosnkowy bez problemu przetrzymamy przez 2-3 dni w naczyniu z wodą, do tygodnia w lodówce, a zamrożony stanowić będzie doskonałe źródło witamin w czasie zimy. Jajecznica z tym zielonym czosnkowym dodatkiem może stać się królową niedzielnego śniadania.
Szczypiorek czosnkowy rośnie właściwie w każdych warunkach. Lubi miejsca słoneczne, ale zniesie tez lekki półcień. Nadaje się do uprawy tak w przydomowych ogródkach, jak i w doniczkach na balkonie czy wprost na parapecie okiennym.
Roślina ta jest mrozoodporna, wytrzymuje silne wiatry i spadki temperatury do -40 st.C, nie wymaga więc osłony na zimę. To gatunek niewrażliwy na choroby i odporny na szkodniki. Kępy szczypiorku wymagać będą od nas wiosennego zasilenia np. kompostem oraz podlewania w czasie letnich upałów. W zamian otrzymamy mnogość liści począwszy od marca aż do przymrozków. Rozmnaża się bez problemu tak z nasion wysianych wiosną (dostępne w handlu), jak i przez podział starszych kęp (jesienią).
Warzywo tworzy kępy, które rosną w jednym miejscu przez kilka lat. Wczesną wiosną (nawet w lutym) z cebulek zaczynają wyrastać liście o intensywnej zielonej barwie. Liście o przekroju spłaszczonego trójkąta nie są rurką typową dla innych odmian szczypioru, z kształtu bardziej przypominają trawę. Osiągają one wysokość nawet do 30-40 cm. W pełni lata, w sierpniu, pojawiają się długie pędy kwiatostanów o średnicy ok. 5 cm. Kwiaty barwy białej, o miłym zapachu zwabiają pszczoły i motyle.
Wiele osób trzyma szczypiorek czosnkowy również dla kwiecia, bowiem znakomicie prezentują się bukiety z kwiatów ciętych świeżych i suszonych. Ozdobą są również kuliste owocostany z nasionami, które po ususzeniu przetrwają w wazonie całą zimę. Jeśli nie usuniemy przekwitłych kwiatostanów, to roślina rozsieje się nam, dając wiosną kolejne pokolenie sadzonek, którymi możemy obdarować znajomych.













































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij