ZNAJDŹ NA STRONIE

Mariola Michniewicz odbiera nagrodę za najlepszy produkt lokalny od starosty Marka Warcholińskiego
Mariola Michniewicz odbiera nagrodę za najlepszy produkt lokalny od starosty Marka Warcholińskiego
Mało kto wie, że już od przyszłego roku nie kupimy pysznych, tradycyjnie wędzonych wędlin. Dlaczego? Wędzenie tradycyjne jest zanikającą praktyką. Większość wędlin, które kupujemy w sklepach, jest „wędzone” chemicznie. Maluje się je preparatem dymu wędzarniczego. Jest to chemiczny wyciąg aromatów drewna. Po zastosowaniu takich zabiegów dość skutecznie udają oryginalne specjały.
Unia Europejska dąży do zakazu wędzenia dymem z drewna. Może to wynikać z obawy przed polską konkurencją dla swojego zachodniego „chemicznego” rynku. Sprawdziliśmy, jak sytuacja wygląda w naszym powiecie. Odkryliśmy, że nie jesteśmy skazani na chemicznie „wędzone” wyroby i mamy alternatywę w postaci zdrowej żywności, produkowanej według tradycji. Okazuje się, że czas wędzenia zależy od drewna i pogody
W powiecie strzelińskim działają dwie masarnie. Jedna w Ludowie Śląskim, a druga w Gołostowicach, w których możemy zaopatrzyć się w zdrowe wędliny. Masarnia 3xM posiada również sklep na tzw. Strzelińskich Bielanach. Tam możemy sami przekonać się o walorach smakowych prawdziwych wyrobów wędzarniczych i zobaczyć cały wachlarz dyplomów uznania za produkty.
Udaliśmy się do Ludowa Śląskiego, aby przyjrzeć się od zaplecza, jak wygląda produkcja i przetwórstwo mięsa, które w końcowym efekcie trafia do sklepu. - Masarnia 3xM powstała w 2008 r. z myślą o wędzeniu tradycyjnym i zdrowej żywności – mówi Mariola Michniewicz z firmy 3xM. - Zaopatrujemy się w półtusze wieprzowe od lokalnych rolników, a nie z zagranicznych źródeł. Produkty, jakimi dysponujemy w swojej ofercie, to m.in. szynki, boczki, balerony, ogonówki, salcesony, schab, kaszanka oraz pyszna kiełbasa.
W czym tkwi tajemnica smaku swojskiej kiełbasy z Ludowa? - Okazuje się, że przede wszystkim w tym, iż do produkcji używa się naturalnych jelit, pieprzu, soli i czosnku, a mięso stanowi ok. 98% jej zawartości – wyjaśnia Michniewicz.
CZYTAJ ten artykuł w całości. Dostępny tutaj






UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Gravatar
ArekP
Co za buraki tu piszą
Widzę po komentarzach że konkurencji żal dupę ściska. :P Haha.
0
Gravatar
xy
trzeba wiedzieć o czym sie pisze
Wędzić nie można ale tylko metodą w której płomień palonego drewna znajduje się pod wędzonym mięsem, wędzenie samym dymem jest dopuszczalne.
0
Gravatar
masarz
re
Dawno takich głupot nie czytałem.
0
Gravatar
max
haha
straszny typ. Prezencja 0.
0
Gravatar
Aneczka
RE: Jesteś tym co jesz...
Hmmmmm palce lizać
0

Przeczytaj także