Jesteś tym co jesz...
Unia Europejska dąży do zakazu wędzenia dymem z drewna. Może to wynikać z obawy przed polską konkurencją dla swojego zachodniego „chemicznego” rynku. Sprawdziliśmy, jak sytuacja wygląda w naszym powiecie. Odkryliśmy, że nie jesteśmy skazani na chemicznie „wędzone” wyroby i mamy alternatywę w postaci zdrowej żywności, produkowanej według tradycji.
W powiecie strzelińskim działają dwie masarnie. Jedna w Ludowie Śląskim, a druga w Gołostowicach, w których możemy zaopatrzyć się w zdrowe wędliny. Masarnia 3xM posiada również sklep na tzw. Strzelińskich Bielanach. Tam możemy sami przekonać się o walorach smakowych prawdziwych wyrobów wędzarniczych i zobaczyć cały wachlarz dyplomów uznania za produkty.
Udaliśmy się do Ludowa Śląskiego, aby przyjrzeć się od zaplecza, jak wygląda produkcja i przetwórstwo mięsa, które w końcowym efekcie trafia do sklepu. - Masarnia 3xM powstała w 2008 r. z myślą o wędzeniu tradycyjnym i zdrowej żywności – mówi Mariola Michniewicz z firmy 3xM. - Zaopatrujemy się w półtusze wieprzowe od lokalnych rolników, a nie z zagranicznych źródeł. Produkty, jakimi dysponujemy w swojej ofercie, to m.in. szynki, boczki, balerony, ogonówki, salcesony, schab, kaszanka oraz pyszna kiełbasa.
W czym tkwi tajemnica smaku swojskiej kiełbasy z Ludowa? - Okazuje się, że przede wszystkim w tym, iż do produkcji używa się naturalnych jelit, pieprzu, soli i czosnku, a mięso stanowi ok. 98% jej zawartości – wyjaśnia Michniewicz.
CZYTAJ ten artykuł w całości. Dostępny tutaj
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Co za buraki tu piszą
Widzę po komentarzach że konkurencji żal dupę ściska. :P Haha.trzeba wiedzieć o czym sie pisze
Wędzić nie można ale tylko metodą w której płomień palonego drewna znajduje się pod wędzonym mięsem, wędzenie samym dymem jest dopuszczalne.re
Dawno takich głupot nie czytałem.haha
straszny typ. Prezencja 0.RE: Jesteś tym co jesz...
Hmmmmm palce lizać