Rzadko zdarza się okazja, aby spacerować po terenie strzelińskiej cukrowni pod opieką przewodnika. Z tej wyjątkowej możliwości skorzystało 150 osób. Grupy, wyposażone w kaski i odblaskowe kamizelki, zwiedziły niedostępne na co dzień miejsca oraz zapoznały się z procesem pozyskiwania cukru z buraków.
Pokazy naukowe i widowiskowe eksperymenty spodobały się zarówno dzieciom jak i dorosłym.
W sobotę, 21 października, w Cukrowni Strzelin odbył się Dzień Otwartych Drzwi. W godzinach 8:00-15:00 dzieci i dorośli mogli na własne oczy obejrzeć proces powstawania cukru, spacerując po terenie fabryki pod opieką przewodnika. Nie zabrakło też pokazów naukowych z cukrem w roli głównej, warsztatów przygotowywania cukierków czy widowiskowych doświadczeń. Wszystkie atrakcje były bezpłatne, ale ze względu na ograniczoną liczbę miejsc obowiązywała rezerwacja.
Po przedstawieniu najważniejszych faktów z blisko 150-letniej historii, goście zwiedzający zakład produkcyjny przyjrzeli się etapom pozyskiwania cukru z buraków. Przewodnicy Krzysztof Łukowicz i Piotr Tokarski odpowiadali na każde pytanie. - Cukier jest gotowany w specjalnych zbiornikach. Ciągle go podgrzewamy i odparowujemy z niego wodę. Kiedy przekroczy 70% zawartości cukru, zaczynają narastać kryształy. Trwa to około trzech godzin. Zbiorniki są pod próżnią, tylko dlatego, aby wrzenie następowało w temperaturze około 70 stopni. Mamy urządzenia, które o jakości cukru informują nas na bieżąco – mówili.
Ponadto odwiedzający dowiedzieli się m.in. jak wygląda rozładunek buraków, suszenie czy magazynowanie w silosach. Jako ciekawostkę warto dodać, że...
Wiecej w wydaniu papierowym.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dzień Otwarty
Ja brałam udział ze swoimi dziecmi I dzieci bardzo zadowolone. Moge polecic, ale dzieci nie moga byc zbyt male, bo wiedza dostosowana to wieku szkolnego, przedszkolak moze sie nudzicRE: Jak powstaje cukier?
nikt powiedziała :RE: Jak powstaje cukier?
Ciekawe czy w Cukrowni też czuć ten smród, czy tylko za jej płotem ?