Rocznie w Polsce marnuje się ok. 9 mln ton żywności. Ta wstrząsająca ilość utrzymuje się na podobnym poziomie od kilku lat i daje nam niesławne 5 miejsce w krajach Unii Europejskiej. Do wyrzucania żywności przyznaje się 34% Polaków.
Najczęściej marnują oni pieczywo, wędliny, warzywa, owoce i jogurty, a powody zazwyczaj są proste, przeoczenie terminu ważności oraz zbyt duże zakupy, które często są skutkiem akcji promocyjnych i gratisowych w supermarketach.
Żeby nie marnować jedzenia, niektórzy dzielą się nim z rodziną, czy sąsiadami. Przekazują je do banków żywności czy jadłodajni. Powstają też nowe rozwiązania. Na jedno w końcu listopada 2017r. wpadł Jan Piontek, radny wrocławskiego osiedla Szczepin. Jest nim społeczna lodówka. A co to takiego? To zwykła lodówka, która tylko tym różni się od domowych, że stoi na zewnątrz przy budynku, do którego wszyscy mogą mieć łatwy dostęp. Może korzystać z niej każda osoba, która wie, że nie zje jakiegoś produktu i chce się nim podzielić oraz każdy potrzebujący pożywienia. Lodówka świetnie przyjęła się na Szczepinie, nie jest niszczona, ale systematycznie napełniana i opróżniana. Na portalu internetowym rozpoczęto nawet zbiórkę funduszy na dwie kolejne.
Czy taka lodówka stanie też w Strzelinie? Są na to szanse, bo zyskała zielone światło od burmistrz Doroty Pawnuk. - Pomysł jest godny naśladowania i jesteśmy skłonni uruchomić ją w naszym mieście - mówi burmistrz.
Może warto zaryzykować i postawić na. Może przyjmie się tak dobrze, jak szafa z zimowymi ubraniami, która stoi na ul. Mickiewicza. Do tego pomysłu początkowo podchodzono z niedowierzaniem, ale okazał się bardzo trafiony.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Odszkodowanie
Kto poniesie odpowiedzialnos c z powodu spozycia substancji trujacej i zatrucia ktore skonczy sie smiercia badz trwalym uszczerbkiem na zdrowiu? Lodowka na ulicy - ,,do którego wszyscy mogą mieć łatwy dostęp. Może korzystać z niej każda osoba,,, Nie dokarmiać nowobogadzkich ktorzy uczynia z tego cos jak ubieranie sie w lumpeksie i lumpenproletari at co to juz nie bedzie mial pretekstu zeby wstac rano do roboty, chociazby i tej na czarno.Marnowanie żywności
dstt powiedziała : Również się z panem zgadzam. Podczas mojej pracy w restauracji wyrzuciliśmy tyle jedzenia, że aż głowa boli, a był to nieduży lokal.RE: Lodówka na ulicy?
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/katowicki-kzgm-publikuje-zdjecia-odzyskanych-mieszkan-ich-stan-szokuje/3hbv8e5#slajd-9to jest obraz tego czym jest rozdawanie czegoś za darmo. istotne przy tym jest to że "za darmo" to jest dla menela , który bierze, ktoś jednak musiał zapłacić za to aby menel miał coś za darmo.ta lodówka skończy na kopach kiboli i na aktywności grafficiarzy, którzy zamiast szynki znajdą tam salceson.RE: Lodówka na ulicy?
Pomysł bardzo dobry, ale należy wiedzieć, że większą część marnowanej żywności generują lokale gastronomiczne i to nie z własnej woli, ale z woli prawa. Nie mogą one przekazywać nikomu pozostałego jedzenia, bo tak stanowi PRAWO w Polsce. Może warto tym się zająć na początku, średniej wielkości restauracja codziennie wyrzuca taką lodówkę jedzenia zdatnego do spożycia.