Pytanie "co na obiad?" jest Twoją zmorą? Masz dosyć kotletów i ziemniaków? Ten przepis jest dla Ciebie!
Jak się okazuje, inspiracje do naszej kroniki można znaleźć wszędzie, nawet w rozmowie z najbliższą rodziną. Ostatnio rozmawiałam z moją mamą, która lubi gotować, ale jak sama stwierdziła – już patrzeć nie może na tradycyjne dania. Zapytałam ją więc, dlaczego nie zrobi zapiekanki. Przyznała, że w sumie to o niej zapomniała, a to dobry i prosty przepis.
Zapiekanka „na winie”, bo wrzucamy „co się nawinie”
Składniki: 4 ziemniaki, 2 marchewki, 1 brokuł, 1 ser feta, 1 śmietanka 30%, 2 kiełbaski, zioła prowansalskie, sól, pieprz, żółty ser do posypania.
Sposób przygotowania: Umyte, obrane ziemniaki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, a brokuła rozdzielamy na różyczki. Kroimy również kiełbaskę. Warzywa i kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszytko posypujemy pokruszoną fetą. Zalewamy śmietanką wymieszaną z przyprawami i połową szklanki wody. Na wierzch dajemy starty żółty ser. Zapiekamy ok. 45 min. w 180 °C.
Oczywiście, jak to w tego typu przepisach bywa, możemy dokładać inne warzywa i wykorzystywać tzw. „końcówki kolekcji” z lodówki, czyli plaster sera co został, wędlinkę, którą trzeba zużyć, itp. Proste, a naprawdę pyszne i sycące danie.
Jeśli i Wy chcecie zainspirować innych swoim przepisem, przyślijcie go na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij