Nieopodal Strzelina – w Mikoszowie, działa wyjątkowe gospodarstwo. Powstało w 2018 roku z inicjatywy Tomasza Majdy z Wrocławia. Naturalne i ekologiczne produkty są znakiem rozpoznawczym Manufaktury Dobra. – Spodobało mi się serowarstwo – zaczyna opowiadać pan Tomasz. – Zrobiłem kurs i poszukiwałem rolników, którzy dostarczą mi dobre, ekologiczne mleko. Niestety, nie znalazłem w okolicach Wrocławia gospodarstwa, które zaspokoi nasze potrzeby. Mleko do serowarstwa musi być przede wszystkim ekstremalnie czyste, a do tego chcieliśmy, żeby pochodziło od zwierząt utrzymywanych ekologicznie. Hodowcom często wydaje się, że skoro produkt jest ekologiczny, to może być mniej higienicznie. Nic bardziej mylnego – dodaje nasz rozmówca.

W związku z tym, że nie udało się znaleźć odpowiedniego dostawcy mleka, pojawiła się myśl, aby założyć własne gospodarstwo. W lipcu 2018 roku pan Tomasz kupił nieużytkowane przez prawie 20 lat gospodarstwo w Mikoszowie.

Na ten temat pisaliśmy w 24 (1112) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl
Komentarze
Cytuję cześ:
ja jestem ludożercą. wkładam typa do kutra i robię mielone jeszcze z ciepłego mięsa zaprawianego t-shirtem i butami. ha ha ha. 8 000 000 000 sztuk chodzącego mięsa każde średnio po 80 kilo chodzi po świecie i się marnuje zamisat t\zostać zjedzonym na ciepło.
Z farmy prosto na talerz? Zaraz odezwą się sfrustrowani wegetarianie HAHAHAHA
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.