Foto: Główny Inspektorat Sanitarny
- W kiełbasie surowej metka łososiowa MAP oraz w mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej znaleziono pałeczki Salmonelli spp - ostrzega Główny Inspektor Sanitarny. Obecność bakterii wykryto w trakcie badań zleconych przez producenta.

Szczegóły dotyczące produktów:

- Produkt - kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

Producentem jest P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Jastrzębia koło Drzycim.
Numer partii – 72, data produkcji - 13.03.2019 r. oraz data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.

- Produkt - mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej
Producentem jest P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Jastrzębia koło Drzycim.
Numer partii – 72, data produkcji - 13.03.2019 r., data przydatności do spożycia - 24.03.2019r.

- Produkt - kiełbasa surowa metka łososiowa
Producentem jest P.W. KIER Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego z Jastrzębia koło Drzycim.
Numer partii – 72, data produkcji - 13.03.2019 r., data przydatności do spożycia - 27.03.2019 r.

O wycofaniu ww. produktów producent poinformował na swojej stronie internetowej. Główny Lekarz Weterynarii poinformował o powyższych wynikach Głównego Inspektora Sanitarnego, który następnie poinformował odpowiednie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o konieczności podjęcia działań w celu monitorowania wycofania kwestionowanej partii produktów z obrotu.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację Salmonella, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w ww. zakładzie.
Państwowa Inspekcja Sanitarna monitoruje proces wycofywania kwestionowanych produktów z obrotu.
GIS apeluje, aby nie spożywać wskazanych w komunikacie produktów.






UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Gravatar
Zulus
RE: Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym
spajker powiedziała :
no i teraz wycofają z obrotu i zniszczą. ludzie zjedzą sobie zdrowo, suchą bułkę bez salmonelli a łosoś pójdzie na śmietnik.takie rzeczy się przecenia i daje etykietę że jest z salmonelą albo daje do więzienia, do gopsu do zjedzenia ludziom po których już i tak miliard bakterii biega.w holandii zniszczono miliony jajek, z których można było zrobić jajka w proszku. człowiek ubija zwierzęta aby je zjeść a nie w tym celu aby je na śmietnik wyrzucić.kupisz metke łososiową bez bakterii, w kasie dostaniesz do ręki monety i już masz na sobie milion bakterii, wejdziesz z łososiem do domu do belwederu, dotniesz klamki i już masz na sobie miliard bakterii, no a wszyscy tam żyją w belwederze a i kasjerki dotykające monet też żyją.wejdziesz na stołowkę a tam po stole po sztućcach i po talerzach więcej bakterii niż po tym łososiu biega..
Masz ty rację bo trują nas na potęgę. A ile jest takich sytuacji, że nikt nie kontrolował a jedzenie było z salmonellą, szkłem, metalem lub innym dziadostwem. Niby mamy 21 wiek ale za Gierka takich komunikatów nie było.

0
Gravatar
spajker
RE: Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym
no i teraz wycofają z obrotu i zniszczą. ludzie zjedzą sobie zdrowo, suchą bułkę bez salmonelli a łosoś pójdzie na śmietnik.takie rzeczy się przecenia i daje etykietę że jest z salmonelą albo daje do więzienia, do gopsu do zjedzenia ludziom po których już i tak miliard bakterii biega.w holandii zniszczono miliony jajek, z których można było zrobić jajka w proszku. człowiek ubija zwierzęta aby je zjeść a nie w tym celu aby je na śmietnik wyrzucić.kupisz metke łososiową bez bakterii, w kasie dostaniesz do ręki monety i już masz na sobie milion bakterii, wejdziesz z łososiem do domu do belwederu, dotniesz klamki i już masz na sobie miliard bakterii, no a wszyscy tam żyją w belwederze a i kasjerki dotykające monet też żyją.wejdziesz na stołowkę a tam po stole po sztućcach i po talerzach więcej bakterii niż po tym łososiu biega..
0

Przeczytaj też