Od kilkunastu tygodni, w kilku gminach powiatu strzelińskiego, trwają ziemne prace instalacyjne, związane z budową nowoczesnej sieci światłowodowej służącej do szybkiej transmisji internetowej. Przy bardzo wielu posesjach i działkach na powierzchnię wyprowadzone zostały różowo- pomarańczowe rureczki, związane z tym projektem. W określonych punktach montowane są szafy telekomunikacyjne, łączące budowane magistrale. Jeszcze do niedawna w wielu miejscach spotkać można było ekipy, które przy pomocy małych koparek prowadziły prace ziemne i kładły kolejne kilometry mikrokanalizacji teletechnicznej.
Co dokładnie jest robione i komu ma to służyć? O tym rozmawiamy z szefem firmy EIX, wykonawcą zadania, Grzegorzem Rybakiem
Co przez ostatnie tygodnie było przez was robione?
- W dwóch realizowanych przez moją firmę zadań, w ramach projektów związanych z wyeliminowaniem terytorialnych różnic w możliwości dostępu do szerokopasmowego internetu o wysokich przepustowościach, praktycznie zakończyliśmy budowę „kanalizacji”, to znaczy, że do każdego wskazanego budynku lub działki zostało doprowadzone przyłącze, z którego będzie już można pociągnąć kabel abonencki. Między punktami, które wyglądają jak skrzynki energetyczne, jest pociągnięty światłowód. W najbliższym czasie technicy będą uruchamiać zainstalowane urządzenia, a chwilę później przedstawiciele firmy zaczną zgłaszać się do mieszkańców, by proponować im nowoczesne usługi informatyczne.
Jakie miejscowości obejmuje wasz projekt?
- Łatwiej będzie mi powiedzieć, że chodzi o wybrane miejscowości w takich gminach jak Strzelin, Przeworno, Kondratowice i Wiązów. Muszę wyjaśnić, że zarówno bazę gmin, jak i sieć miejscowości wraz z konkretnymi adresami otrzymałem od zleceniodawcy i nie miałem na to wpływu, które konkretnie działki zostaną podłączone, a które nie. O bazie adresów decydowali zleceniodawcy, czyli twórcy „Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa”. Jest tak, że kilka adresów mogłem pominąć, gdyż nie opłacało się prowadzić przyłącza z punktu widzenia biznesowego, ale ilość takich punktów jest bardzo mała.
Cały artykuł dostępny jest tutaj
Komentarze
"Szybkie światłowody jeszcze w tym roku" mamy 2023 a mają gdzieś wioski gdy w 2019 roku pytałem robotników którzy robili ten światłowód mówili że będzie on z orange i faktycznie jak dzwoniłem do orange mówili że jest w trakcie budowy i za niedługo będzie można podłączać a w tym roku jak dzwoniłem to mówili że nie mają nic w systemie na ten temat tak samo w salonie w Strzelinie chyba nie dożyje światłowodu u mnie na wiosce według gazety to radionet miał zacząć podłączać światłowód w 2022 a nie podłączyli żadnego domu
Jest 2021. W Kuropatniku kolejny rok jakies rurki wlasnie do tego wystaja ponad powierzchnie. Wiele juz zaroslo i potrzebna bedzie nastepna ekipa zeby to znalezc. Oczywiscie za forse, a jakze. No ale to pieniadze z Unii., A w czasie pandemii baaaardzo by sie przydal ten tego... internet.
Kładli światłowód wzdłuż drogi do Gęsińca (z cukrownią) i myślałem że polecą w stronę Celestyna, niestety nie. Ul. Szybalskiego to "wioska".
Cytuję Jarek1968:
Nigdy
A kiedy Górzec Pławna Chociwel. ......... ?
Cytuję Jozef:
Naucz się chłopie polskiego, a może ty żeś tępawy obcoziemiec a w dostojnych ławach zasiadasz.
Cytuję spajker.:
Jażem czekam od dawna na ten szybki internet i jeden ty socjalisto przestań pier...lić swoje mondrości
ot socjalizm.
każdemu damy internet szerokopasmowy przewodzony światłowodem. damy pomimo tego że tego nie zamawiał bo dojenia krów i karmienia psa to nie ułatwia.
urzędnicy wymyślili jednak program w myśl którego z niepiśmiennego aborygena zrobią jutubera bo ten o tym marzy i tylko światłowodu mu brakowało.
lobby światłowodowe wygrało.
teraz czas na uzębienie czyli na program stomatologiczny w myśl którego każdy wiejski nosiciel 4 zębów dostanie na koszt państwa protezę, którą rozgryzie tezę, że należy mu się nawet światłowód, czyli rzecz , której w skupie nie biorą. gdyby tak chociaż położyli druty miedziane to wiadomo co zrobić z miedziawką, 3,50 za kilogram, ciągnąć z ziemi traktorem a tak to kupę się zrobi za stodołą i wróci do chaty popatrzyć na ten światłowód.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.