Na smak jajka wpływa przede wszystkim pokarm, jaki zjada kura. Pan Paweł produkuje własną karmę. Jest to mieszanka różnego rodzaju ziaren z witaminami i z odpowiednimi suplementami
Jajka symbolizują triumf życia nad śmiercią i jednocześnie początek nowego życia. Podczas wielkanocnego śniadania domownicy tradycyjnie dzielą się jajkiem. Następnie w różnych formach pojawia się ono na świątecznym stole. Ciekawostkami związanymi z jajkami podzielił się z nami pan Paweł Podstawka, który razem z żoną Anią prowadzi kiosk z jajkami przy ulicy Wojska Polskiego w Strzelinie.

Jak przechowywać jajka?
Jajka należy przechowywać w suchym miejscu, a temperatura powietrza nie powinna przekraczać 18°C. Jeżeli mamy suchą spiżarnię, w której zwyczajowo przechowujemy żywność, to najlepiej tam je schować. Należy pamiętać, że skorupa jajka posiada maleńkie pory, przez które jajko oddycha, a w związku z tym jego skorupa nie jest szczelna i jajko chłonie wszystkie zapachy z najbliższego otoczenia. Jeżeli przechowujemy je w lodówce, pamiętajmy aby obok nie umieszczać produktów o intensywnych zapachach.
Ponadto jajko nie lubi wilgotności. Należy je więc myć bezpośrednio przed spożyciem. Umyte jajko nadaje się do użycia jedynie przez trzy dni i bezwzględnie musi po takim zabiegu znaleźć się w lodówce. Myjąc jajko, zamykamy bowiem jego wszystkie pory, a jak zostało wcześniej wspomniane, jajko musi oddychać. Jajka należy myć pod bieżącą wodą. Jeżeli wrzucimy je do wody, aby się namoczyło, to woda zapcha pory i dostanie się do jajka. Weźmy pod uwagę również to, że na jajku są bakterie, które je chronią i nie dopuszczają innych bakterii i patogenów. Myjąc jajko, zmywamy także jego naturalną ochronę.

Jak sprawdzić świeżość jajka?
Istnieje kilka sposobów, aby sprawdzić, czy jajko jest świeże. Możemy wrzucić je w skorupce do wody i jeżeli jajko zaczyna się podnosić, to znaczy, że nie jest pierwszej świeżości. W środku odbyła się już wymiana gazowa pomiędzy jajkiem a środowiskiem zewnętrznym. Należy jednak pamiętać, że nawet jeżeli jajko unosi się na wodzie jak balonik, to nadal nadaje się do spożycia. Okres świeżości jajka od momentu zniesienia to aż 28 dni...
Tekst ukazał się w nr 12 (1051) wydaniu "Słowa Regionu". Cały artykuł przeczytasz na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl



UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Przeczytaj także