Większości z nas urząd pracy kojarzy się ze świadczeniami, jakie przysługują bezrobotnym lub innej poszukującym pracy. Wystarczy jednak sięgnąć np. po „Słowo Regionu”, żeby przekonać się, że jest inaczej. W ubiegłym tygodniu odbyła się konferencja zorganizowana przez Powiatowy Urząd Pracy w Strzelinie w ramach Europejskich Dni Pracodawcy”. Sam tytuł konferencji sugeruje, że zorganizowano ją z myślą o pracodawcach, i słusznie. Konferencję otworzyła i prowadziła Iwona Engel, p.o. dyrektora PUP. Do uczestników zwróciła się również Starosta Anna Horodyska.
Spotkanie odbyło się w SOK w Strzelinie i uczestniczyli w nim samorządowcy, pracodawcy i zaproszeni goście. Pierwszy referat wygłosiła Sylwia Petryna, menedżerka, trenerka i coach. Na co dzień związana ze stowarzyszeniem Dolnośląscy Pracodawcy, założycielka i dyrektor zarządzający Perta Consulting. Jej wystąpienie dotyczyło pokoleniowych różnic w podejściu pracowników do pracy i pracodawcy. Pozornie oczywista konstatacja, że inaczej swoje obowiązki traktują osoby z kilkudziesięcioletnim stażem a inaczej z kilkuletnim, nabrało konkretnego kształtu. Pracodawcy powinni przygotować się do tego, że osoby rozpoczynające aktywność zawodową oczekują czegoś innego niż przysłowiowe wygi w swoim zawodzie. A przytoczone w tytule iksy, igreki i zety, to branżowe/naukowe określenie różnych pokoleń pracowników.
Na ten temat pisaliśmy w 20 (1108) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl
Komentarze
urząd pracy pyta człowieka, jesteś iksem igrekiem czy zetem? nie wiem. no jesteś siłą roboczą. jesteś osobowym środkiem produkcji. jesteś zasobem ludzkim. zdecyduj się, mam tu w formularzu do zakreślenia kwadrat. ale ja jestem homo-sapiens. iiiii takiego dziwaka tu nie było nigdy nawet na stanowisku kierowniczym a nawet poseł ziemii strzelińskiej , który wiejską dziewuchę na dyrektora przeroił nie wie co to takiego. do muzeum z tobą. w formularzu nie ma nawet takiego kwadratu do zaznaczenia.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.