ZNAJDŹ NA STRONIE

Zdjęcie ilustracyjne / pixabay
W ostatnich dwóch latach Polska stała się miejscem, które przyjęło wielu obywateli Ukrainy w obliczu wojny i trudności oraz niepewności związanych z sytuacją w ich kraju. Uchodźcy trafili także do gmin naszego powiatu. Czy są tu nadal i ilu ich jest na naszym terenie? Zobaczmy, jak to wygląda w dwóch gminach, stolicy powiatu Strzelinie i w Przewornie.

- Gmina Strzelin na potrzeby zakwaterowania i wyżywienia ludności ukraińskiej przygotowała 8 miejsc w różnych lokalizacjach. Były to zarówno sale szkoleniowe w remizach OSP, pomieszczenia socjalne, np. w budynku basenu miejskiego, świetlice wiejskie, ale i miejsca zakwaterowania u prywatnych przedsiębiorców, świadczących usługi noclegowe, z którymi gmina podpisała stosowne porozumienia – przypomina działania gminy na początku napływu uchodźców sekretarz gminy Strzelin Kazimierz Nahajło. - Podstawę zakwaterowania stanowiły decyzje wojewody dolnośląskiego nakładające na burmistrza Miasta i Gminy Strzelin polecenia zakwaterowania i wyżywienia uchodźców - dodaje.
- Z takiej pomocy, w newralgicznym momencie, korzystało ok. 250 obywateli Ukrainy. Najwięcej, bo ok. 125, w Ośrodku Wypoczynkowym w Białym Kościele. W miarę upływu czasu uchodźcy stopniowo sami opuszczali miejsca doraźnego zakwaterowania, co było spowodowane wyjazdami do innych krajów UE, powrotem do ojczyzny lub podjęciem pracy, lub samodzielnym wynajmem lokalu. Obecnie tylko w jednym miejscu przebywa jeszcze jedna rodzina, tj. mama i czworo dzieci, pozostałe miejsca zakwaterowania zostały już opuszczone i wojewoda uchylił decyzje zakwaterowania nałożone na te obiekty – wyjaśnia sekretarz. - Szacujemy, że na terenie gminy Strzelin przebywa jeszcze ok. 400 obywateli Ukrainy, z czego 34 osoby w kwaterach prywatnych, na których właściciele nieruchomości, na podstawie stosownych przepisów, otrzymują kwotę 40 zł za osobo-dzień zakwaterowania.

W Przewornie jest inaczej
Obecnie w budynku szkolnym w Przewornie, pełniącym rolę punktu pobytowego, znajduje się 16 Ukraińców, w tym dziewięcioro dzieci. Jest to tylko część informacji, ponieważ nie mamy aktualnych informacji o liczbie osób, które mogą przebywać w gminie w domach prywatnych.
Na początku, gdy do Polski napłynęła największa fala uchodźców z Ukrainy, gmina Przeworno gościła około 80 obywateli Ukrainy, którzy znaleźli schronienie zarówno w prywatnych domach, jak i w gminnych punktach pobytowych. Wtedy w szkole w Jegłowej mieszkało 16 osób, a w pomieszczeniach hotelowych w Szkole Podstawowej w Przewornie 25 osób, co łącznie dawało 41. Warto zaznaczyć, że tylko w punktach gminnych liczba uchodźców z Ukrainy zmniejszyła się o 25 osób. Część z nich zdecydowała się wrócić do swojego kraju, inni przeprowadzili się do większych miast, takich jak Wrocław, lub kontynuowali swoją podróż do innych krajów, szukając bezpiecznego schronienia.
Na ten temat pisaliśmy w 36 (1174) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pleprasa.pl, a także e-kiosk.pl

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków

Gravatar
Spajker.
RE: Ilu Ukraińców przebywa dziś w naszych gminach?
lucjan powiedziała :
Spajker. powiedziała :
lucjan powiedziała :
Spajker. powiedziała :
[quote name="TruckdriverDST"] Młodzi Ukraińcy robią dobre wrażenie do czasu aż się na trwałe nie zagnieżdżą. Później są roszczeniowi agresywni i mają poczucie wyższości.
- spróbuj podać jakieś przykłady, a następnie spróbuj wykazać, że jest to regułą.
Przykłady? A rodo pozwala na ujawnienie nazwiska? Na przykład często mam kontakt z młodymi Ukraińcami pracującymi w Polsce tymczasowo. Dobry kontakt. Mam też kontakt z ukraińską zarazą i jej potomkami którzy uciekli do Polski w obawie przed armią czerwoną. Zapytaj starych Polaków wywalonych na ziemie pozyskane co sądzą o Ukraińcach którzy ukradli tożsamość zamordowanych Polaków i mieszkają do dziś w Polsce. Udaj się do sklepu do baru do magazynu na budowę i porozmawiaj z młodymi Ukraińcami dla których Polska to tymczasowa Ameryka. Dla carskiego żyda kalksteina bez prawa jazdy bez seksu bez kobiety bez konta bankowego z piskliwym głosem i psychopatycznym wzrokiem Polska to też traunland. W innym kraju zostałby obiektem zainteresowania psychiatrów a nie fuhrerem.
- miałeś na podstawie przykładów wykazać, że są agresywni i roszczeniowi. Zamiast tego próbujesz bełkotliwie zainicjować kolejny wątek. Konkrety, operuj przykładami, a nie odsyłaj do baru, w którym menel za piwo jest w stanie zmyślić coś na poczekaniu.
Chcesz mnie zapakować w art 212 kk ale ja nie z kondratowic. Pisząc o Ukraińcach mam w głowie konkretne nazwiska i konkretne sytuacje a ty kaczotrollu nie pisz mi że ja coś mialem a jak ty nie dostałeś tego co chcesz to ja jestem ruskim operatorem bomby w trupolewie. Jesteś padalcem który naszczul CBA na Kondratowice. Padliną która blokowała budowę marketu na wsi. Kolesiem który zachowuję się jak odrzucona mściwa kochanka bo nawet referendum na wsi przegrała. Ty to nawet węgiel kamienny w 1 dzień zrobisz. Tego to nawet pani Piłsudska z Żoliborza nie potrafi. Poseł celestysek też nie.

0
Gravatar
lucjan
Spajker. powiedziała :
lucjan powiedziała :
Spajker. powiedziała :
[quote name="TruckdriverDST"] Młodzi Ukraińcy robią dobre wrażenie do czasu aż się na trwałe nie zagnieżdżą. Później są roszczeniowi agresywni i mają poczucie wyższości.
- spróbuj podać jakieś przykłady, a następnie spróbuj wykazać, że jest to regułą.
Przykłady? A rodo pozwala na ujawnienie nazwiska? Na przykład często mam kontakt z młodymi Ukraińcami pracującymi w Polsce tymczasowo. Dobry kontakt. Mam też kontakt z ukraińską zarazą i jej potomkami którzy uciekli do Polski w obawie przed armią czerwoną. Zapytaj starych Polaków wywalonych na ziemie pozyskane co sądzą o Ukraińcach którzy ukradli tożsamość zamordowanych Polaków i mieszkają do dziś w Polsce. Udaj się do sklepu do baru do magazynu na budowę i porozmawiaj z młodymi Ukraińcami dla których Polska to tymczasowa Ameryka. Dla carskiego żyda kalksteina bez prawa jazdy bez seksu bez kobiety bez konta bankowego z piskliwym głosem i psychopatycznym wzrokiem Polska to też traunland. W innym kraju zostałby obiektem zainteresowania psychiatrów a nie fuhrerem.
- miałeś na podstawie przykładów wykazać, że są agresywni i roszczeniowi. Zamiast tego próbujesz bełkotliwie zainicjować kolejny wątek. Konkrety, operuj przykładami, a nie odsyłaj do baru, w którym menel za piwo jest w stanie zmyślić coś na poczekaniu.

0
Gravatar
Spajker.
lucjan powiedziała :
Spajker. powiedziała :
Kolor niebieski i żółty to barwy strzelina. Ciekawe dlaczego.
- czyli, że Strzelin powinien zmienić barwy, bo lejtnant Spajker, członek grupy troli Pigrożyna, sugeruje, że barwy Strzelina nie są barwami Strzelina, tylko Ukrainy.
Strzelin zbudowali Czesi i Niemcy. Ukraińcy przywiezieni tu w ramach ucieczki przed armią czerwoną za mordy na Wołyniu przywieźli ze sobą swoje barwy narodowe. Aktywiści z PiS zahipnotyzowani swoim kryptogejem z piskliwym głosem są tak zaczadzeni żądzą władzy że oczywiste fakty są dla nich niezrozumiałe a każdy kto nie obciąga prezesowi jest ruskim trollem.

0
Gravatar
Spajker.
lucjan powiedziała :
Spajker. powiedziała :
bokser dostał od Ukraińca śmiertelny cios nożem w głowę bo bokser upominał się o czynsz za pokój.
- lejtnant Spajker nie wytłumaczył, co boks ma wspólnego z wynajmowaniem mieszkań, i kto i po co wysłał boksera do mieszkania ukraińca. Spajker. powiedziała :
Ukrainiec zadźgał polskiego szefa bo ten nie zapłacił mu tyle ile Ukrainiec chciał dostać
- lejtnant Spajker nie napisał, że Ukrainiec chciał dostać tyle na ile się umówili, i że to Ukrainiec, a nie szef, pracował. Szef, który miał dwie lewe ręce, wyszukiwał zlecenia w internecie, zjawiał się u klienta i umawiał się na 1200 zł, Ukraińcowi obiecywał 200zł, a kiedy Ukrainiec skończył pracę płacił mu 100zł, bo ciężkie czasy nastały.
Nie wyjaśniłem bo linijek mało i liczyłem na twoją PiS owska inteligencję. Bokser żółwik wynajmował Ukraińcowi pokój w swoim mieszkaniu a ten nie płacił. Żółwik dostał nożem w głowę zamiast czynszu. Polak dał Ukraińcowi pracę a ten dał mu w zamian kosę w brzuch. Kandydat na wójta kondratowic tego nie rozumie a szef agencji niedorozwoju rolnictwa też nie wie. Taki z niego Cygan. Umysłu zero ale zajadłość z Trembowli.

0
Gravatar
Spajker.
lucjan powiedziała :
Spajker. powiedziała :

0
Gravatar
lucjan
Spajker. powiedziała :
Kolor niebieski i żółty to barwy strzelina. Ciekawe dlaczego.
- czyli, że Strzelin powinien zmienić barwy, bo lejtnant Spajker, członek grupy troli Pigrożyna, sugeruje, że barwy Strzelina nie są barwami Strzelina, tylko Ukrainy.

0
Gravatar
lucjan
Spajker. powiedziała :
bokser dostał od Ukraińca śmiertelny cios nożem w głowę bo bokser upominał się o czynsz za pokój.
- lejtnant Spajker nie wytłumaczył, co boks ma wspólnego z wynajmowaniem mieszkań, i kto i po co wysłał boksera do mieszkania ukraińca. Spajker. powiedziała :
Ukrainiec zadźgał polskiego szefa bo ten nie zapłacił mu tyle ile Ukrainiec chciał dostać
- lejtnant Spajker nie napisał, że Ukrainiec chciał dostać tyle na ile się umówili, i że to Ukrainiec, a nie szef, pracował. Szef, który miał dwie lewe ręce, wyszukiwał zlecenia w internecie, zjawiał się u klienta i umawiał się na 1200 zł, Ukraińcowi obiecywał 200zł, a kiedy Ukrainiec skończył pracę płacił mu 100zł, bo ciężkie czasy nastały.

0
Gravatar
lucjan
Spajker. powiedziała :
To polski a nie amerykański premier jeździł intensywnie po Europie.
- najwidoczniej nie wiesz jak nazywa się amerykański premier. Gdybyś wiedział jak nazywa się amerykański premier, to domyśliłbyś się dlaczego nie mógł jeździć po Europie.

0
Gravatar
lucjan
Spajker. powiedziała :

0
Gravatar
Spajker.
TruckdriverDST powiedziała :
Qrwa,aż mnie mdli na widok ich flagi. Wielokrotnie pisałem w komentarzach że jeszcze Nam podziękują za pomoc. Powoli wszystko się sprawdza. Apel do młodych szoszonów ; -Ojczyzna wasza wzywa....
Kolor niebieski i żółty to barwy strzelina. Ciekawe dlaczego. Ja odróżniam ukrainstwo masowe i pojedynczych ludzi. Pojedynczy Ukraińcy potrafią być w porządku no ale w swojej masie to odzywają się w nich geny. We Wrocławiu mają swoje bary sklepy kluby. Młodzi Ukraińcy robią dobre wrażenie do czasu aż się na trwałe nie zagnieżdżą. Później są roszczeniowi agresywni i mają poczucie wyższości.

0

Przeczytaj także