Kuba Dwernicki z Gęsińca ma za sobą kolejny sukces w zawodach kartingowych. Konsekwentnie realizuje swoje marzenia o karierze kierowcy wyścigowego.
W Czechach wystartował 24-godzinny wyścig 24h Le Hodonín 2024. Do rywalizacji przystąpiło jedenaście ekip z Czech, Niemiec, Słowacji, Węgier i Polski. Zawodnicy walczyli nie tylko z rywalami, ale także z upałem oraz zmęczeniem. Zawody odbywały się drużynowo, a zawodnicy zmieniali się na torze. Kuba Dwernicki wystąpił w zespole Top1Karting. Razem z nim w drużynie jechali Dawid Chart, Michał Ryndzionek, Filip Nowak, Wojciech Stefaniuk oraz Fabian Dybionka. Kuba razem z zespołem zajęli trzecie miejsce.
Nasz kierowca podczas rywalizacji na torze w Czechach
– To była wspaniała przygoda. To zupełnie inny wymiar ścigania niż starty indywidualne. Cieszymy się z trzeciego miejsca i wierzymy, że z czasem przyjdą jeszcze lepsze rezultaty. Stać nas na to! Osobiście jestem też zadowolony z tempa jakie pokazałem podczas swoich stintów – mówi Kuba Dwernicki.
Wcześniej w Chorzowie zakończył się historyczny, pierwszy sezon juniorskiej rywalizacji w ramach Śląskiej Ligi Kartingowej. Wyścigi tej ligi należą do rankingu Sodi World Series w kategorii junior. W lidze udział wzięło 70 zawodników poniżej osiemnastego roku życia. Najwięcej zwycięstw zanotował Kuba Dwernicki, którego równe tempo zapewniło mu zwycięstwo w klasyfikacji generalnej.
Artykuł ukazał się w 26 (1214) wydaniu papierowym Słowa Regionu.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij