Elżbieta Wołoszczak mówi o różnych roślinach z naszych ogrodów, które można wykorzystać kulinarnie na wielkanocnym stole
Czy Wielkanoc od strony kulinarnej może być wyjątkowa, zdrowa i inna niż przyjęte gastronomiczne schematy? Okazuje się, że tak. O wyjątkowych popularnych roślinach, dostępnych dla każdego, które mogą, a nawet powinny trafić na świąteczne stoły, opowiada nam botanik, znana w Strzelinie dr inż. Elżbieta Wołoszczak.
Już za kilkanaście dni będziemy obchodzić Wielkanoc. Podczas świątecznych przygotowań często zastanawiamy się, co smacznego możemy przygotować na wielkanocne śniadanie? Na stole nie powinno zabraknąć tradycyjnych potraw zarówno tych mięsnych, jak i z dodatkiem jajek oraz słodkich wypieków.
Czym jeszcze możemy uraczyć naszych gości? Jedną z ciekawych propozycji nadchodzących świąt mogą być dary natury, czyli skorzystanie z pierwszych roślin, które pojawiły się wiosną.
Do jednych z nich należy znana wszystkim pokrzywa. Jej liście są cennym źródłem witamin, a także makro i mikroskładników, zwłaszcza magnezu. Młode liście pokrzywy mogą być doskonałym składnikiem wielu sałatek i zup.
Warto również sięgnąć po pędy sosny, przyrządzając z nich na przykład syrop, który zastąpi nam tradycyjne słodziki do herbaty. Nie należy zapominać o herbatce z mniszka lekarskiego, która może się przydać po dostatnim biesiadowaniu przy wielkanocnym stole. Ziele to przyśpiesza przemianę materii i wspiera trawienie. W tym czasie szczególnie cenną rośliną jest czosnek niedźwiedzi
Kto jednak chciałby zaskoczyć swoich gości oryginalnym pomysłem, niech skusi się na przygotowanie z jego kwiatów miodu. Specyfik ten nie jest miodem, ale kolorem i smakiem go przypomina. Podobne działanie mają również liście brzozy uważane jako remedium na wiele problemów zdrowotnych. Herbatka pomaga oczyszczać organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Nie należy zapomnieć, że z mięsami dobrze komponują się czosnek niedźwiedzi oraz chrzan, które działają jak naturalny antybiotyk, niszcząc bakterie chorobotwórcze. Właściwości lecznicze chrzanu, o których mało kto wie, spowodowały, że znalazł swoje zastosowanie w kuchni, głównie jako przyprawa wielkanocna. Z kolei czosnek niedźwiedzi doskonale buduje smak zup, można przygotować z niego również domowe pesto, a ze względu na jego wyjątkowy aromat również sery i twarogi. Popularna pokrzywa może mieć różnorodne zastosowanie w kuchni
Nowe doznania smakowe może przynieść łatwe do przygotowania masełko ziołowe ze świeżo zebranych listków dzikich ziół, które z pewnością stanie się niezrównanym dodatkiem na stole wielkanocnym. Rośliny wczesnowiosenne mogą dostarczyć nam naturalnych barwników, które przydadzą się do farbowania jajek. Barwę zieloną dają młode pędy zboża i pietruszka naciowa. Czarną – szyszki olchy, a brązowo - ciemnoczerwoną kora dębu.
Dr inż. Elżbieta Wołoszczak

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Gravatar
Czes
RE: Dzikie i zdrowe na wielkanocnym stole
spajker. powiedziała :
Czes powiedziała :
spajker. powiedziała :
TruckdriverDST powiedziała :
Tylko czysta,z lodem. Kolorowym dziękuję...
no ale czysta to tylko z lornetą z awanturą i z mordobicie. tradycja świąteczna tak każe.....
Fajne masz wspomnienia z dzieciństwa lol
u mnie to przeszłość a u ciebie tradycja wciąż żywa. świętowanie bitwy pod grunwaldem.
U mnie ani przeszłość ani przyszłość!!!

0
Gravatar
Leszek
RE: Dzikie i zdrowe na wielkanocnym stole
Przy obecnym rządzie niedługo wrócimy do lebiody.
0
Gravatar
spajker.
RE: Dzikie i zdrowe na wielkanocnym stole
Czes powiedziała :
spajker. powiedziała :
TruckdriverDST powiedziała :
Tylko czysta,z lodem. Kolorowym dziękuję...
no ale czysta to tylko z lornetą z awanturą i z mordobicie. tradycja świąteczna tak każe.....
Fajne masz wspomnienia z dzieciństwa lol
u mnie to przeszłość a u ciebie tradycja wciąż żywa. świętowanie bitwy pod grunwaldem.

0
Gravatar
Czes
RE: Dzikie i zdrowe na wielkanocnym stole
spajker. powiedziała :
TruckdriverDST powiedziała :
Tylko czysta,z lodem. Kolorowym dziękuję...
no ale czysta to tylko z lornetą z awanturą i z mordobicie. tradycja świąteczna tak każe.....
Fajne masz wspomnienia z dzieciństwa lol

0
Gravatar
spajker.
RE: Dzikie i zdrowe na wielkanocnym stole
TruckdriverDST powiedziała :
Tylko czysta,z lodem. Kolorowym dziękuję...
no ale czysta to tylko z lornetą z awanturą i z mordobicie. tradycja świąteczna tak każe.....

0
Gravatar
TruckdriverDST
RE: Dzikie i zdrowe na wielkanocnym stole
Tylko czysta,z lodem. Kolorowym dziękuję...
0
Gravatar
spajker.
RE: Dzikie i zdrowe na wielkanocnym stole
nie może także zabraknąć wywaru z szyszek chmielu. samo zdrowie.
0

Przeczytaj również