Emil Tomaś jest rolnikiem z Wiązowa. Uprawia zboża, pszenicę, rzepak, kukurydzę i buraki cukrowe. Mieszkaniec dojeżdża na pola ciężkim sprzętem. Niestety, ponad 2 miesiące temu przed wjazdem na ulicę Ślepą, na której znajduje się kilka posesji, w tym działka naszego Tomasia, postawiono znak zakazu wjazdu dla samochodów ciężarowych i ciągników rolniczych, uniemożliwiający mu poruszanie się sprzętem rolniczym.

Przez wiele lat nie było problemów z wjazdem na działkę przy ulicy Ślepej. Prowadzi do niej zjazd z głównej drogi przebiegającej przez Wiązów (przy moście na styku ul. I. Daszyńskiego i Biskupickiej). Zaczęły się żniwa, a rolnik nie może korzystać z drogi dojazdowej. W maju pan Emil złożył pisemny protest w Urzędzie Miasta i Gminy Wiązów (UMiG), poprzedzony bezpośrednią rozmową z burmistrzem.
- To jest skandal. Znak zakazu uniemożliwia mi wjazd i wyjazd na moją działkę, na której znajduje się budynek gospodarczy. Jak mam funkcjonować podczas żniw i wyjeżdżać ze zbożem do punktów skupu w Bąkowie i Częstocicach? Mój protest leży w gminie od maja. Do tej pory nie otrzymałem żadnej odpowiedzi – mówi oburzony rolnik.
Nieoficjalnie mówi się, że gmina planuje postawienie kolejnych znaków zakazu wjazdu przy działkach na Ślepej.
- Ustawienie znaków na drodze wewnętrznej, zakazujących wjazdu to absurd. Przez dekady jestem płatnikiem podatku rolnego i drogowego do tutejszego urzędu, który tworzy dziś przeszkody w szczególnie trudnym dla rolników okresie. Wnoszę o szybką zmianę oznakowania – dodaje Emil Tomaś.
Rolnik interweniował nie tylko w urzędzie gminy, ale również u...
Na ten temat pisaliśmy w 29 (1167) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pleprasa.pl, a także e-kiosk.pl

Komentarze   

cześ Permalink20 0 cześ
RE: Gmina postawiła zakaz. Rolnik ma problem
Cytuję lucjan:
Cytuję Spajker.:
A skąd on ma wiedzieć kiedy on pisze od rzeczy.
- rzuć okiem na Czesia, Czesiu będzie się uczyć czytać ze zrozumieniem i żeby się wspomóc może spróbować odkręcić twój słoik z IQ=44, który mu dałeś na przechowanie. Po zsumowaniu waszych IQ razem z zawartością słoika powinniście przekroczyć 90pkt., a to wystarczy do poprawnego zinterpretowania mojego komentarza.

Ty Lucjan, dobrze ci się oddycha przez prosty nos???
2023-08-17 11:58 Cytować Zgłoś administratorowi
Spajker. Permalink19 0 Spajker.
Cytuję lucjan:
Cytuję Spajker.:
- rzuć okiem na Czesia, Czesiu będzie się uczyć czytać ze zrozumieniem i żeby się wspomóc może spróbować odkręcić twój słoik z IQ=44, który mu dałeś na przechowanie. Po zsumowaniu waszych IQ razem z zawartością słoika powinniście przekroczyć 90pkt., a to wystarczy do poprawnego zinterpretowania mojego komentarza.

Rzuć okiem. No ale ja nie mam szklanego oka i nie jestem wyznawcą żyda kalksteina jak ty. Chciałbym rzucić okiem i zostać wyznawcą macierenki i ojca z torunia tak jak ty. Żałuję że zabrakło ciebie w locie do Smoleńska.
2023-08-08 13:11 Cytować Zgłoś administratorowi
Spajker. Permalink18 0 Spajker.
Cytuję Cześ:
Cytuję lucjan:
Cytuję Spajker.:

Ty potrafisz coś z sensem napisać??? :-?

Zapytaj o to narcystycznego brodacza z przeworna. On zdaje się że potrafi w 1 dzień krzyż w hackenkreuza przerobić.
2023-08-07 13:31 Cytować Zgłoś administratorowi
Spajker. Permalink17 0 Spajker.
Cytuję lucjan:
Cytuję Spajker.:

Do zrozumienia twoich komentarzy potrzebny jest cały personel Celestyna. Oni mają doświadczenie w rozumieniu podopiecznych lucjanow.
2023-08-06 16:09 Cytować Zgłoś administratorowi
Cześ Permalink16 0 Cześ
Cytuję lucjan:
Cytuję Spajker.:

Ty potrafisz coś z sensem napisać??? :-?
2023-08-06 16:07 Cytować Zgłoś administratorowi
lucjan Permalink15 0 lucjan
Cytuję Spajker.:
2023-08-06 14:51 Cytować Zgłoś administratorowi
lucjan Permalink14 0 lucjan
Cytuję Cześ:
No teraz to już przesadzasz!!! Takich znaków jest pełno w Polsce i nikt nie protestuje!!!
- widzę, że masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Spróbuje cię naprowadzić; na początek spróbuj znaleźć w moim wpisie miejsce w którym napisałem, że takich znaków w Polsce jest mało i że ludzie protestują, kiedy taki znak zostanie postawiony. Możesz poprosić Spajkera, aby odkręcił swój magiczny słoik z IQ=44 i ci pomógł szukać.
2023-08-06 14:24 Cytować Zgłoś administratorowi
Spajker. Permalink13 0 Spajker.
Cytuję Cześ:
Cytuję lucjan:
Cytuję Cześ:
No teraz to już przesadzasz!!! Takich znaków jest pełno w Polsce i nikt nie protestuje!!!
- no to może inaczej; nie ma potrzeby umieszczania znaku "zakaz nie dotyczy mieszkańców ulicy" ponieważ w Wiązowie nie ma bezdomnych.

A co to ma do rzeczy Lucek???

2023-08-06 13:10 Cytować Zgłoś administratorowi
Cześ Permalink12 0 Cześ
Cytuję lucjan:
Cytuję Cześ:
- no to może inaczej; nie ma potrzeby umieszczania znaku "zakaz nie dotyczy mieszkańców ulicy" ponieważ w Wiązowie nie ma bezdomnych.

A co to ma do rzeczy Lucek???
2023-08-06 12:00 Cytować Zgłoś administratorowi
lucjan Permalink11 0 lucjan
Cytuję Cześ:
2023-08-05 21:07 Cytować Zgłoś administratorowi
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów, nie zamieszczaj nasyconym nienawiścią, obraźliwych komentarzy. Jeśli widzisz wpis, który jest hejtem, użyj opcji - zgłoś administratorowi.