Zakończyła się kolejna misja gospodarcza przedstawicieli naszego regionu w ramach projektu Going Global – Dolnośląska Dyplomacja Gospodarcza. Delegacja Dolnego Śląska, na czele z wicemarszałkiem Marcinem Krzyżanowskim, uczestniczyła w spotkaniach z przedstawicielami Rady Najwyższej Adżarii i rządu Adżarii, a dolnośląscy winiarze mieli okazję poszerzyć swoją wiedzę w zakresie winiarstwa.
Współpraca Dolnego Śląska oraz Autonomicznej Republiki Adżarii w Gruzji rozpoczęła się ponad 6 lat temu. Od tego czasu nasze regiony realizują wspólne działania m.in. w dziedzinie edukacji i nauki, kultury oraz turystyki i gospodarki. Organizowane są wymiany młodzieży w ramach wzajemnych konkursów wiedzy o partnerskim kraju i regionie, współpracują ze sobą teatry, a także uczelnie wyższe. Dzięki bardzo dobrym relacjom Dolny Śląsk i Adżaria stale rozwijają dziedziny współpracy. Tradycja produkcji wina w Gruzji sięga ponad 8 tysięcy lat i tym samym kraj ten jest doskonałym miejscem do poznania technik winiarstwa. Z tej możliwości skorzystali dolnośląscy winiarze, dla których misja gospodarcza do Autonomicznej Republiki Adżarii była okazją do spotkań z gruzińskimi winiarzami, poszerzania swojej wiedzy na temat szczepów winorośli oraz metod produkcji wina.
- Dolny Śląsk to jeden z polskich regionów o najstarszych tradycjach winiarskich i najdogodniejszym klimacie do uprawy winorośli. Produkcja wina w naszym województwie coraz prężniej się rozwija, a liczba winnic stale rośnie. Zależy nam na promocji produktów o charakterze regionalnym, dlatego też tworzymy tematyczne szlaki, takie jak Dolnośląski Szlak Piwa i Wina, a lokalni producenci zawiązują między sobą porozumienia ułatwiające im promocję – zaznacza Marcin Krzyżanowski, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego.
Podczas misji gospodarczej winiarze mieli okazję odwiedzić nie tylko małe, rodzinne winnice, ale i duże przedsiębiorstwa, produkujące wino na międzynarodową skalę. Zakres technik stosowanych przez gruzińskich winiarzy – od produkcji wina w tradycyjnych glinianych kvevri zakopywanych w ziemi, po produkcję na skalę przemysłową przy użyciu nowoczesnego sprzętu – umożliwił dolnośląskim winiarzom zdobycie nowych doświadczeń oraz poszerzenia swojej wiedzy. Istotnym elementem misji była również prezentacja dolnośląskich win i serów, które zostały docenione przez gruzińskich winiarzy.
Delegacja z Dolnego Śląska – wicemarszałek Marcin Krzyżanowski, wiceprzewodniczący sejmiku województwa Andrzej Kredkowski, radni sejmiku województwa: Jadwiga Szeląg, Małgorzata Calińska-Mayer, Jacek Iwancz, Damian Mrozek, dolnośląscy winiarze oraz przedstawiciele mediów uczestniczyli również w oficjalnych spotkaniach z przedstawicielami Autonomicznej Republiki Adżarii. Wraz z panem Davitem Gabaidze - Przewodniczącym Rady Najwyższej Adżarii, panią Maiią Khajishvili - Minister Kultury, Edukacji i Sportu Adżarii, panem Jabą Phutkaradze - Ministrem Finansów i Gospodarki Adżarii oraz panem Zazą Shavadze - Ministrem Rolnictwa Adżarii rozmawiali o dotychczasowej współpracy naszych regionów. Doskonale układające się relacje umożliwiają poszerzenie jej zakresu m.in. w dziedzinie sportu, kultury i edukacji.
- Żadna współpraca zagraniczna nie jest tak ciepła, tak wzorowa, jak współpraca z Adżarią. Jeżeli chcemy budować długoletnią współpracę to trzeba również zachęcać młodych ludzi do poznawania Gruzji, Adżarii. I właśnie w tym kierunku idziemy – mówi Andrzej Kredkowski, wiceprzewodniczący sejmiku województwa.
Przedstawiciele Dolnego Śląska oraz Adżarii mówili również o możliwych kolejnych porozumieniach o współpracy pomiędzy gminami w tych regionach partnerskich, promocji produktów regionalnych na Dolnym Śląsku oraz charakterystyce sektora rolniczego w Adżarii. Ważnymi tematami był również udział naszych przyjaciół z Gruzji w Forum Ekonomicznym w Karpaczu oraz planowana konferencja trójstronna: Adżaria, Dolny Śląsk i Brandenburgia.
Misja gospodarcza do Gruzji została zorganizowana w ramach projektu Going Global – Dolnośląska Dyplomacja Gospodarcza, dofinansowanego z Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa Dolnośląskiego na lata 2014-2020.
Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego

Komentarze   

spajker. Permalink3 +2 spajker.
RE: Dolnośląscy przedsiębiorcy zdobywali nowe doświadczenia w Gruzji
Cytuję cześ:
Cytuję spajker.:
dobre. urzędnicy robią sobie wakacje ze słońcem i z winem na koszt budżetu. przedsiębiorcy tez zrobili sobie wakacje i od faktury za koszt wyjazdu odliczyli sobie 23% vat i 19% pit i wyszła im wycieczka za pół ceny. resztę dołożył im fiskus.
smakosze wina i darmowych wycieczek robią jeszcze za misjonarzy. pojechali z misją.
następną misję gospodarczą proponuję wysłać zima w alpy aby przedyskutować i sprawdzić wpływ niskich temperatur na jakość wina.
budżet zapłaci misjonarzom za ich trudy.

Żal ci dópe ściska pajacu? Wstąp do partii swojego wodza kaczora to też w jakiejś spółce państwowej znajdą ci posadkę :D

ty gliniarski staruchu wodza mi nie wybieraj.
2022-07-15 21:45 Cytować Zgłoś administratorowi
cześ Permalink2 -3 cześ
RE: Temat: Dolnośląscy przedsiębiorcy zdobywali nowe doświadczenia w Gruzji
Cytuję spajker.:
dobre. urzędnicy robią sobie wakacje ze słońcem i z winem na koszt budżetu. przedsiębiorcy tez zrobili sobie wakacje i od faktury za koszt wyjazdu odliczyli sobie 23% vat i 19% pit i wyszła im wycieczka za pół ceny. resztę dołożył im fiskus.
smakosze wina i darmowych wycieczek robią jeszcze za misjonarzy. pojechali z misją.
następną misję gospodarczą proponuję wysłać zima w alpy aby przedyskutować i sprawdzić wpływ niskich temperatur na jakość wina.
budżet zapłaci misjonarzom za ich trudy.

Żal ci dópe ściska pajacu? Wstąp do partii swojego wodza kaczora to też w jakiejś spółce państwowej znajdą ci posadkę :D
2022-07-15 14:11 Cytować Zgłoś administratorowi
spajker. Permalink1 +4 spajker.
RE: Temat: Dolnośląscy przedsiębiorcy zdobywali nowe doświadczenia w Gruzji
dobre. urzędnicy robią sobie wakacje ze słońcem i z winem na koszt budżetu. przedsiębiorcy tez zrobili sobie wakacje i od faktury za koszt wyjazdu odliczyli sobie 23% vat i 19% pit i wyszła im wycieczka za pół ceny. resztę dołożył im fiskus.
smakosze wina i darmowych wycieczek robią jeszcze za misjonarzy. pojechali z misją.
następną misję gospodarczą proponuję wysłać zima w alpy aby przedyskutować i sprawdzić wpływ niskich temperatur na jakość wina.
budżet zapłaci misjonarzom za ich trudy.
2022-07-15 06:57 Cytować Zgłoś administratorowi
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów, nie zamieszczaj nasyconym nienawiścią, obraźliwych komentarzy. Jeśli widzisz wpis, który jest hejtem, użyj opcji - zgłoś administratorowi.