Foto: wikiZając nie ma łatwego życia. Podtruwa go rolnicza chemia, prześladują lisy, w szybkim tempie wycina się śródpolne zakrzewienia, które dają mu schronienie. Z niespodziewaną pomocą przyszli mu... myśliwi. Dziś, 16 lipca, 100 zajęcy ze sztucznych hodowli zostanie wypuszczonych na wolność na łąkach w okolicach Starych Bogaczowic.
To kolejna odsłona akcji ratowania ginącej populacji szaraków na Dolnym Śląsku wspierana finansowo przez Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska we Wrocławiu. Myśliwi z Górniczego Koła Łowieckiego "Szarak" zadbają o dalszy los zwierząt w ich naturalnym środowisku. Przez rok będą je dokarmiać w specjalnych karmnikach i poidłach. Ogółem koszt zadania wynosi około 125 tys. zł. W dwóch kolejnych latach na wolność zostanie wypuszczonych jeszcze 200 szaraków. Zadanie dofinansuje WFOŚiGW we Wrocławiu który przyznał dotację w wysokości ok. 75 tys. zł. To już czwarty etap introdukcji zająca na tych terenach. Od 2012 r. wpuszczono już 320 zajęcy.

Komentarze   

jwiesmak Permalink3 0 jwiesmak
RE: Akcja ratowania ginącej populacji szaraków na Dolnym Śląsku
LIs zje 1 zająca na tydzień, mysliwy likwiduje tygodniowo kilkadziesiąt-taka prawda
2015-07-19 10:59 Cytować Zgłoś administratorowi
Kazik Permalink2 +1 Kazik
Cytuję ja:
To szczyt bezczelności pisac takie bzdury, sprawcą tragedii zajęcy i kuropatew są myśliwi ,którzy tłuka je bez opamietania . Oficjalnie na polowaniu jednego -dwa a nieoficjalnie w sobote wieczorem 30 sztuk . Może ta gazeta w końcu sprawdzi jak jest naprawdę a nie pisze dyrdymałów . Strach wyjść na pole bo dosłownie wokół świst kul .

Pierdoły pisesz. U na w ogóle nie ma zajęcy już od dawna i to nie wina myśliwych tylko lisów
2015-07-18 15:40 Cytować Zgłoś administratorowi
ja Permalink1 +4 ja
To szczyt bezczelności pisac takie bzdury, sprawcą tragedii zajęcy i kuropatew są myśliwi ,którzy tłuka je bez opamietania . Oficjalnie na polowaniu jednego -dwa a nieoficjalnie w sobote wieczorem 30 sztuk . Może ta gazeta w końcu sprawdzi jak jest naprawdę a nie pisze dyrdymałów . Strach wyjść na pole bo dosłownie wokół świst kul .
2015-07-16 08:59 Cytować Zgłoś administratorowi
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów, nie zamieszczaj nasyconym nienawiścią, obraźliwych komentarzy. Jeśli widzisz wpis, który jest hejtem, użyj opcji - zgłoś administratorowi.