Radni rozpoczęli od przyjęcia uchwały zmieniającej budżet powiatu na 2015 rok. Zmodyfikowany budżet uwzględnia m.in. 536 tys. zł na remont mostu w Wójcinie (468 tys. – dofinansowanie).
Radny Norbert Raba pozwolił sobie na komentarz po odczytaniu projektu uchwały:
- Zmiany, które wprowadzamy są zmianami oczywistymi (...) Wiemy jednak, że czekają nas bardzo istotne, kluczowe zmiany w budżecie. Sytuacja w SCM, odmowa przesunięcia prolongaty kredytu i zbliżające się terminy półrocznych sprawozdań z wykonania budżetu powinny skutkować zwołaniem spotkania dotyczącego sytuacji powiatu strzelińskiego. Mówimy, że jest ona zła, ale tak naprawdę nie mamy pełnej wiedzy i pełnej informacji o czekających powiat zobowiązaniach.
Przewodniczący Mariusz Majewski przyznał, że być może dojdzie do zwołania (w trybie nadzwyczajnym) jeszcze jednej sesji Rady Powiatu najprawdopodobniej na początku lipca.
Rada jednogłośnie przyjęła uchwały w sprawie zatwierdzenia sprawozdania finansowego za rok 2014, a także w sprawie udzielenia absolutorium zarządowi powiatu strzelińskiego z tytułu wykonania budżetu za rok 2014 (obie uchwały zostały pozytywnie zaopiniowana przez RIO).
Co z SCM?
Starosta potwierdził, że przekazane dotychczas informacje dotyczące aktualnej sytuacji w spółce SCM się nie zmieniły. Przyznał, że prowadzi działania mające na celu pozyskanie pieniędzy dla szpitala. Wraz z Jarosławem Sołowiejem spotykają się z szefami gminnych samorządów, radnymi. Do tej pory jedynie gmina Strzelin wyraziła chęć pomocy. Zaznaczył, że udało się zawrzeć porozumienia z największymi wierzycielami SCM i że trwają rozmowy z pozostałymi.
Radny Norbert Raba wyraził ubolewanie co do jakości materiałów dotyczących spółki SCM, jakie otrzymują radni.
- Czy program naprawczy to jest projekt czy już dokument? - pytał. - Nie jestem w stanie dzisiaj podjąć jakiejkolwiek decyzji.
Radny pytał czy został przeszacowany majątek spółki SCM po termomodernizacji i czy są już uwzględnione zwroty unijne oraz wsparcia finansowe dotychczas udzielone spółce przez powiat i gminę Strzelin. Jarosław Sołowiej podkreślił, że nie został przeszacowany majątek spółki, że w planie naprawczym uwzględniono jedynie 660 tys. zł przekazane spółce przez powiat.
- Nie ma natomiast możliwości odzyskania środków z PFRON-u, ponieważ faktura nie została zapłacona – wyjaśnił prezes. - Brakuje środków. Aneksowana umowa o refinansowanie z PFRON daje nam perspektywę do końca 2015 roku i obarczona jest koniecznością wykazania się spłatą 100% kosztów realizacji inwestycji oraz niezaleganiem ze składkami ZUS.
Jarosław Sołowiej uzupełnił, iż w wyniku przeprowadzonych z NFZ rozmów już udało się renegocjować kontrakty, które zostały zwiększone o 400 tys. zł (oddziały wewnętrzny i dziecięcy).
W dalszej dyskusji okazało się, że były prezes SCM Krzysztof Kurowski został zwolniony w trybie dyscyplinarnym, na co pozwoliła interpretacja analizowanych w toku dochodzenia i wyjaśnień w spółce dokumentów i umów, a przewodniczący rady nadzorczej spółki, który złożył rezygnację, wycofał ją, a starosta zaprzeczył, aby wiązała się z tym jakakolwiek podwyżka jego diety.
Apel do mieszkańców o pomoc finansową?
Radna Magdalena Krupa zauważyła, że 30 czerwca zapadnie decyzja w sprawie udzielenia absolutorium członkom rady nadzorczej spółki, z którą wiążą się konsekwencje prawne.
- Działania poprzedniej rady nadzorczej oraz byłego prezesa wpłynęły na złą sytuację finansową spółki – mówiła radna. - Dlaczego nie zostały podjęte wobec nich odpowiednie kroki? Za 5 dni będą one prawie niemożliwe. Z kolei radny Krzysztof Hutnik zaproponował, aby wystosować apel społeczny do mieszkańców powiatu o pomoc finansową.
Natomiast radny Norbert Raba stwierdził, że ewentualna upadłość SCM równa się bankructwu powiatu, ponieważ właściciel będzie odpowiadał za zobowiązania spółki.
- Bez konkretnych deklaracji i konkretnych przelewów w ciągu najbliższych 2 miesięcy SCM przestanie pracować – poinformował na koniec Jarosław Sołowiej. - Albo wchodzimy w rozpoczęcie realizacji programu naprawczego, albo moja rola już się kończy. Liczę się z każdą opcją.
Komentarze
Cytuję akta:
Ne mam powodu by podlizywać się Pani burmistrz! Pracuję na "swoim" i proszę mnie nie obrażać głupimi podejrzeniami !Obłuda kojarzy mi się z posłem Niesiołowskim ,którego nie znoszę!!!
Cytuję ufka:
Zastrzeż sobie nick. Widać, że występujesz w kilku osobach na tym forum i jesteś bezkrytycznym lizusem pani burmistrz. Pełnym obłudy.
Co do Raby się zgadzam ale ta ekipa jest najgorsza z możliwych. Nieudolna.
Cytuję akta:
ZAbrałeś mój nick,którym posługuję się na innych portalach za zgodąS24,ale powiem ci,że Raba(niestety)jest nieodpowiedzialny za to to robi i buta go zżera jak całą PO!!
Cytuję bartek z:
Bartuś - masz jakąś obsesję na punkcie raby? Zakochałeś się? Czas sie leczyć, to nawet da się wyleczyć. Weź ziółka na uspokojenie. Raba nie rządzi od pół roku. Jest nowa ekipa powiązana z sld i stary nowy prezes. Skoro wycofali wniosek o upadłość to uznali, że szpital da się poprowadzić a teraz nie wyszły żebry o kasę w gminach i zwalasz winę na rabę. Albo jesteś głupi albo obłudny do szpiku kości. Trzeba było nie ruszać wniosku o upadłość ale wtedy nie było by posadek dla nowej rady nadzorczej. Czyżby o to chodziło. Minusujcie. Nie jestem rabą.
Cytuję bartek z:
Założony plan należy wykonać.
Pan raba nie zaprzestał realizacji podjętego z kurowskim dzieła likwidacji szpitala. Cel ten widać gołym okiem.
Cytuję akta:
N....rt daj sobie już spokój.
Cytuję ...:
Gmina dała? Ok!!! A czy przy tej pomocy nie zastrzegła, że jak szpital upadnie to powiat będzie musiał zwrócić tą pomoc??? A czemu inne gminy mają dawać kasę na zmarnowanie??? Sołowiej już był prezesem za Krochmalnego. I protestowano przeciw jego polityce właśnie w gminie... Nie pamiętasz??? No i radę nadzorczą stanowią ludzie powiązani chyba z SLD??? Czemu gminy mają dawać kasę??? W gminach się oszczędza, a powiat tworzy nową szkołę czyli ma pieniądze. I to szkołę gdzie zdawalność matury to 26%!!! Takie szkoły nie mają racji bytu.
A kilka dni temu rada miejska strzelina przyjęła uchwałę o pomocy dla powiatu, celem ratowania szpitala. Ciekawy jestem ile inne gminy zaoferowały na ten cel. Zwłaszcza interesuje mnie postawa pana krochmalnego, który był starostą i miał wpływ na działania i funkcjonowanie szpitala. Ile on przeznaczył w budżecie gminy wiązów na ratunek szpitalowi. Założeę się, że całe okrągłe zero.... Oczywiście zaraz odezwą się jego urzędnicy, którzy słusznie wskażą, że decyzja nie należy do burmistrza, ale do rady, a rada mając na uwadze trudne położenie gminy wiązów, nie może przeznaczyć żadnych środków, mimo iż bardzo pewnie by chciała. Pan krochmalny rozłoży ręce i powie, że jak on był starostą to się wszystko dobrze miało, ba on nawet dokapitalizował scm.....
Cytuję mieszkaniec:
lekarz na etacie ma tak około 25 000 brutto +20% zus do tego na miesiąc. jak weźmie dyżury to jeszcze kilka tysiaków a jak do tego ma prywatną praktykę ( czyli mały pokoik do rozmów z pacjentem, którego leczy w nieswoim szpitalu za moje pieniądze) to lekarz może wyjść ponad 50 000 złotych na miesiąc. dane te mam od znajomego lekarza z sąsiedniego małego powiatu. ludzie mądrzy szukają przyczyny a ludzie mądrzy inaczej szukają winnych.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.