Podczas ostatniej, październikowej sesji Rady Gminy Przeworno tradycyjnie w sprawach różnych pojawił się temat funkcjonowania Ośrodka Zdrowia. – Nie podoba mi się to, że nie mamy w ośrodku zdrowia pediatry – zaczęła radna Anna Bura. – [Pediatra – red.] jest tylko dwa razy w miesiącu. […] Gdzie mamy się udać do lekarza z dziećmi? […] Ja chcę pediatrę dla dzieci – zakończyła radna Bura. – Ja też bym chciała – odpowiedziała kierownik Chlebek. – To niech pani nam zapewni – odparła radna Bura. Kierownik Chlebek podkreśliła, że aktywnie działa w celu pozyskania kolejnego lekarza, który miałby przyjmować małych pacjentów dwa razy w tygodniu. Dodała, że zgodnie z umową od 1 listopada lekarz pediatra przyjmuje w każdy piątek. – Nie mamy w powiecie strzelińskim pediatrów, którzy przyjmują na kasę chorych, a prywatnie nie każdego stać – mówiła chwilę później radna Bura. Kierownik Chlebek podkreśliła, że sytuacja z lekarzami, nie tylko w przychodni w Przewornie, jest trudna. – Proszę mi nie mówić, że my jesteśmy na jakiejś zielonej wyspie, gdzie tutaj pukają wszyscy do drzwi – dodała kierownik Chlebek.
– Teraz w ośrodku zdrowia jest chyba więcej pielęgniarek niż lekarzy – odpowiedziała radna Bura. – Proszę pani, po raz który państwu powtarzam, że pielęgniarki są obliczane godzinowo, a nie że etat to jest jedna [pielęgniarka – red.] – tłumaczyła kierownik Chlebek. – Etatowo względem czego? Względem lekarzy? – dopytywał przewodniczący Kamil Kamiński. – Co za, przepraszam bardzo, bzdurne pytanie?! – pytała wzburzona kierownik Chlebek. – Nie ma czegoś takiego jak wyliczanie etatowo personelu względem lekarza. To są obowiązujące wytyczne uzależnione od ilości zadeklarowanej populacji. […] Byliście na kontroli i tłumaczyłam dokładnie na czym polega praca pracowników i jak jest obliczana. Macie to państwo w protokołach. To nie ważne czy jest cztery czy pięć pielęgniarek. Ważne, ile godzin one przepracowują w ciągu miesiąca – dodała. – Dla mnie ważne jest to, żebym miała pediatrę – powtarzała radna Bura.
Na ten temat pisaliśmy w 45 (1133) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl
Komentarze
ja chcę ja chcę ja chcę mi się należy mi sie należy.
a ja chcę panią seksuolog z praktyką w playboyu, która będzie przyjmowała klientów 24/7. do tego chcę zestaw 12tu pielęgniarek w wieku do 30tki. chcę też aby w przychodni działał automat wendingowy z małpkami. jeżeli w przewornie są jacyś mężczyźni to prosze o wsparcie tej inicjatywy oddolnej.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.