Ocena użytkowników: 3 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 
Okazuje się, że kolacja wigilijna to nie tylko barszcz z uszkami czy karp. Każda gospodyni wciela w życie swoje pomysły na potrawy świąteczne. Ciekawe i przede wszystkim smaczne są dania kresowe, o których piszemy w poniższym artykule.
Wigilia Bożego Narodzenia to szczególny czas dla naszych rodzin. Już niedługo ponownie wspólnie zasiądziemy do bogato zastawionych stołów. Królują na nich tradycyjne potrawy, jak np. barszcz z uszkami, ale każda gospodyni ma własne przepisy. Podobnie jest z panią Teresą Białkowską z Czerwieńca, która od wielu lat kultywuje kuchnię kresową, a jedną z ciekawszych potraw jest pieróg kresowy. - Kuchnia kresowa opiera się na prostocie wykonywanych dań. Bazowano na tych produktach, jakie były dostępne na Kresach, czyli np. różnego rodzaju kasze Pieróg kresowy podany ze śmietaną, serem  i szczypiorkiem(gryczana, jaglana). Do tego dochodziły warzywa (kapusta, fasola, groch), mąka i ziemniaki. Warto wspomnieć, że za stołem zasiadały wtedy liczne rodziny, a z pieniędzmi dawniej bywało różnie, tak że przetwarzano produkty, jakimi się dysponowało - mówi pani Teresa. Wracając do pieroga, to sposób jego przyrządzenia jest prosty. Zwykłe ciasto drożdżowe wykłada się na blachę, a farsz stanowią gotowane ziemniaki, kasza gryczana oraz cebula duszona na oleju. Do tego dodajemy dużo przypraw typu sól i pieprz. Całość ugniata się na puszystą masę i wkłada do ciasta drożdżowego. To co wychodzi z blachy, zawija się na wierzch i smaruje jajkiem. W ten sposób robi się jeden, duży pieróg z blachy. Piecze się to w piekarniku na złoty kolor. Potrawę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. - To danie niegdyś gospodynie wynosiły żniwiarzom na pole, aby ci posilili się podczas prac. W iWigilię natomiast podawano je na stół - tłumaczy Teresa Białkowska.
Drugim ciekawym daniem są gołąbki z tartych, surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i cebulką duszoną na oleju.
Cały artykuł w aktualnym wydaniu papierowym "Słowa Regionu".


Komentarze   

Smeran Permalink2 +6 Smeran
Fiu fiu
Cytuję KK:
No tak "Misiaczki " wszedzie.

Już lodówkę otwierasz i tam siedzą. Ze wschodnią kuchnią.
2019-12-25 11:42 Cytować Zgłoś administratorowi
KK Permalink1 +26 KK
Misiaczki
No tak "Misiaczki " wszedzie.
2019-12-23 05:07 Cytować Zgłoś administratorowi
Dodaj komentarz