Wigilia Bożego Narodzenia to szczególny czas dla naszych rodzin. Już niedługo ponownie wspólnie zasiądziemy do bogato zastawionych stołów. Królują na nich tradycyjne potrawy, jak np. barszcz z uszkami, ale każda gospodyni ma własne przepisy. Podobnie jest z panią Teresą Białkowską z Czerwieńca, która od wielu lat kultywuje kuchnię kresową, a jedną z ciekawszych potraw jest pieróg kresowy. - Kuchnia kresowa opiera się na prostocie wykonywanych dań. Bazowano na tych produktach, jakie były dostępne na Kresach, czyli np. różnego rodzaju kasze

Drugim ciekawym daniem są gołąbki z tartych, surowych ziemniaków z kaszą gryczaną i cebulką duszoną na oleju.
Cały artykuł w aktualnym wydaniu papierowym "Słowa Regionu".
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
Fiu fiu
KK powiedziała : Już lodówkę otwierasz i tam siedzą. Ze wschodnią kuchnią.Misiaczki
No tak "Misiaczki " wszedzie.