Główny Inspektor Sanitarny informuje, że wycofał ze sprzedaży kilkanaście serii kurzych jaj z fermy drobiu w Rogalinku. Wykryto w nich pałeczki salmonelli. Sprawdź czy nie masz zarażonych jaj w domu.

Główny Inspektor Sanitarny informuje, że otrzymał od Głównego Lekarza Weterynarii informację o wykryciu przez Inspekcję Weterynaryjną bakterii Salmonella Enteritidis w próbkach wymazów środowiskowych pobranych w ramach badania urzędowego kurników K1, K2 i K3 w podmiocie Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340.

Szczegóły dotyczące wycofywanych jaj:
Producent – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30211340
Zakład pakowania jaj – Ferma Drobiu Michał Gościniak, ul. Słoneczna 51, 62-022 Rogalinek, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30215908
Produkt – Jaja
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 21.12.2019 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 22.12.2019 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 23.12.2019 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 24.12.2019 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 25.12.2019 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 30.12.2019 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa M kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 31.12.2019 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 1.01.2020 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 2.01.2020 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 3.01.2020 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 4.01.2020 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 5.01.2020 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 6.01.2020 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 7.01.2020 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 8.01.2020 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 9.01.2020 r.
Jaja wiejskie z chowu na wolnym wybiegu, Ferma Drobiu Michał Gościniak, klasa A, wytłaczanki po 10 sztuk, klasa wagowa L kod producenta na skorupce jaja: 1-PL-30211340, nr partii: brak/ termin przydatności do spożycia: do 10.01.2020 r.
 
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu wydał decyzję nakazującą wycofanie jaj wyprodukowanych na ww. fermie, pochodzących z kurnika K1, K2, K3, oznakowanych numerem 1-PL-30211340 i z terminem przydatności do spożycia 10 stycznia 2020 włącznie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania przedmiotowych jaj od odbiorców detalicznych.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:

https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2
 
 

Komentarze   

kokota Permalink2 +2 kokota
RE: Tych jajek nie można jeść!
Jaja se robita? Wrzucm jajka do wrzącej wody żeby ugotować i w jednej sekundzie giną wszystkie bakterie sraczkonelli.
2019-12-22 17:17 Cytować Zgłoś administratorowi
spajker. Permalink1 +4 spajker.
ja jako były
przez ostatnie100 000 lat ludzie jedli jaja nie bacząc na wytyczne inspektora w białych rękawiczkach. ludzie żyja do dziś.
jaja z wolnego wybiegu są jajami wzorowymi.
jaja z klasy 3 to są jaja z obozu koncentracyjnego. 500 000 kur żyje w ciasnych klatkach i ucina się im dzioby aby się nie zagryzały i nie kaleczyły nawzajem ze stresu.
takie jak a klasy 3 z obozu koncentracyjnego są dobre. farmę drobiu z 1 000 000 kur stać na łapówę dla weterynarza i jaja są gites majonez.
kury z wolnego wybiegu są złe. czytają wpisy spajkera i nie chcą mieszkać w obozie koncentracyjnym po 30 kur w ciasnej klatce i znoszą na złość jaja z bakteriami, których nie ma w kurach z obozu, którym podaje się żywność 33/33/33 z odpadkami rzeźniczymi z antybiotykami i z karmą ze swoich sąsiadek klatkowych zmarłych 12 godzin wcześniej.
te jaja z obozu koncentracyjnego są dobre tak jak mydło z zakłądów IG Farben w oświęcimiu.
2019-12-21 21:48 Cytować Zgłoś administratorowi
Dodaj komentarz. Przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów, nie zamieszczaj nasyconym nienawiścią, obraźliwych komentarzy. Jeśli widzisz wpis, który jest hejtem, użyj opcji - zgłoś administratorowi.