Na dachu Ośrodka Zdrowia w Prusach zamontowano już instalację fotowoltaiczną o mocy 20 kW. Jak informuje wójt Tomasz Gracz, inwestycja kosztowała 84 tys. zł, a za prace odpowiedzialna była lokalna firma z Borowa. To jednak nie koniec ekologicznych zmian w przychodni, bo już niebawem w budynku zamontowana zostanie nowoczesna pompa ciepła, która zastąpi wysłużony piec na ekogroszek. Koszt jej zakupu to 114 tys. zł.
Na ten temat pisaliśmy w 44 (1132) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl
Komentarze
Proszę usunąć ten post i nie podszywać się pod kogoś mieć chonor i odwagę wypowiedzieć się i podpisać własnym imieniem i nazwiskiem a ja zgłaszam sprawę na policję gdyż nie pozwolę szargać swego nazwiska
Cytuję Lajker:
zapytałem o rentowność inwestycji a rolnik z kondratowic o słoneczniku pisze. w odróżnieniu od mieszkańca kondratowic słonecznik kupuje a nie wynosze z pgru a lapka kupiłem a nie dstałem w ramach programu wspieranis zacofanych terenów po pgr.
Cytuję spajker.:
twoja rentownosc opiera sie na placeniu czynszu co miesiac w tej twojej 40 metrowej klatce....skonczyles juz dlubac ten slonecznik w oknie ? Zima idzie to mniej sie bedzie dzialo za oknem ale za to zrekompesnujesz sobie to ekranem laptopa. Tez w pewnym sensie okno na swiat.
Cytuję Koko:
Nic z tego bełkotu nie zrozumiałem
Zamiast na ośrodek zdrowia gdzie stare baby siedzą na recepcji i nie mają zamiaru odbierać telefonów "bo są zarobine" I wielcy "lekarze", "znachorzy" co wróżą z fusów i cudem się udało dostać do nich... to do pompy ciepła i paneli mogli dołożyć z gminnych środków i zainstalować do szkoły w Prusach.....
Cytuję Lajker:
zakompleksiony mieszkańcu wsi zakrywający swoje kompleksy tujami i letewizorem o ekranie 269 cali. "więc" zdanie drugie czyli twój wniosek wcale nie wynika z twojego zdania pierwszego. logika mieszkańca wsi. załóż proszę zimówki na swoje alufelgi bo odpowiedzi udzielić nie potrafisz, nie potrafisz nawet zrozumieć pytania. pytałem o rentowność rzeczywistą a nie planowaną. pytałem i o panele i pompę ciepła. a ty tego nie odróżniłes. ja planowałem zagadnąć człowieka a trafił się nabzdyczony wsiór.
Cytuję spajker.:
światły ubogi Spajkerze, Instalacja jest dobierana do potrzeb zużycia energi. Jeśli taką ktoś solidnie i racjonalnie zaprojektuje. Więc, zwrot tej inwestycji jest liczony na około 10 lat
Cytuję spajker.:
dalej nie wiem a gdybym wiedział wszystko to bym nie pytał. 1KWp co to jest? kilowatopanel? ty jawisz się jako znający temat a zatem zrozum pytanie o rentowność paneli i pompy ciepła. pytanie brzmi - po jakim czasie inwestycja sie zwraca szyderczy KWpiarzu.?[/quote
światły ubogi Spajkerze, Instalacja jest dobierana do potrzeb zużycia energi. Jeśli taką ktoś solidnie i racjonalnie zaprojektuje. Więc, zwrot tej inwestycji jest liczony na około 10 lat
Cytuję Lajker:
dalej nie wiem a gdybym wiedział wszystko to bym nie pytał. 1KWp co to jest? kilowatopanel? ty jawisz się jako znający temat a zatem zrozum pytanie o rentowność paneli i pompy ciepła. pytanie brzmi - po jakim czasie inwestycja sie zwraca szyderczy KWpiarzu.?
Cytuję spajker.:
to sobie policz, skoro tak wszystko wiesz? czy trudno to obliczyc? 4200zl za 1 kWp to nie jest to oferta mega dobra przy takiej wielkości inwestycji. Średnio na domek liczą koło 4500PLN- 5500PLN ale na maks 10kWp. Pytanie jakie panele, jaki inwerter. Na takie inwestycje pewnie załadowane coś co bylo zakladane 4 lata temu. Tak sie buduje firme na Panstwowej kasie.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.