Wędkarstwa uczyli się w sklepie
Dzieci, które przyszły z wychowawczynią Agnieszką Wlazłowską, uważnie wsłuchiwały się w to, jakie są główne zasady wędkarstwa. Obejrzały prezentację sprzętu wędkarskiego oraz poznały gatunki ryb występujących w polskich wodach śródlądowych. Olbrzymim zainteresowaniem wśród uczniów cieszyły się żywe przynęty wędkarskie, tj. ochotka – larwa komara, białe robaki – larwa muchy, pinka – larwa muchy plujki, dendrobena – czerwony robak i rosówki przez dzieci nazywane rusałkami. Ku zaskoczeniu wychowawczyni, dzieci bez żadnych obaw brały robaki do rąk, oglądając je z każdej strony. Mali uczestnicy szkolenia mieli okazję przetestować płynne aromaty dodawane do zanęt wędkarskich. Miłym zaskoczeniem były słodkie zapachy, tj.: karmel, guma balonowa, morwa, natomiast tzw. w żargonie wędkarskim, „smrody”: wątroba, czosnek, nie przypadły dzieciom do gustu. Szczególnie ważnym tematem była ekologia i zagrożenia dla środowiska płynące z niewłaściwego zachowania nad wodą. Dzieci dowiedziały się, jak długo ulegają degradacji artykuły plastikowe, tj. żyłki wędkarskie, torby foliowe, butelki.
Na zakończenie spotkania uczniowie otrzymali słodkości, pamiątkowe naklejki i gumowe robaczki.
Na ten temat pisaliśmy w 15 (1153) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.