Chcecie zaskoczyć gości? Lubicie nietypowe przepisy? To dziś będzie coś dla Was.
Uroczystość Wszystkich Świętych zbliża się wielkimi krokami. U nas w rodzinie to takie „trzecie święta”, bo wszyscy się wtedy spotykają. Jest oczywiście nostalgicznie, bo wspominamy tych, z którymi kiedyś usiądziemy „przy stole bez pustych miejsc”, ale to też czas bycia razem tu i teraz. Spotkania to również okazja do wspólnego jedzenia. Tak sobie pomyślałam, że warto zaskoczyć czymś swoich gości. Idealnie do tego nadaje się danie, które zajęło drugie miejsce w konkursie „Potrawa ziemniaczana na wiejski stół”, zorganizowanym przez wójta gminy Borów, Gminną Bibliotekę Publiczną w Borowie oraz panią sołtys i radę sołecką Borka Strzelińskiego. Przepisem podzieliło się z nami Koło Gospodyń Wiejskich Ślężanki.
Kiszka ziemniaczana z wędzonym boczkiem
Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 2 cebule, 30 dag boczku wędzonego, 4 łyżki smalcu, 250 g mąki, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, jelita wieprzowe ok. 2 m.
Sposób przygotowania: Jelita płuczemy z soli, zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na ok. 2 godziny. Cebulę i boczek kroimy drobniutko. Podsmażamy na smalcu. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Potem dodajemy mąkę, przyprawy, cebulkę i boczek (część smalcu zostawiamy). Wszytko dokładnie mieszamy. Masą nadziewamy jelita. Zwijając co jakiś czas, żeby powstały "kiełbaski". Gotowe kiszki przekładamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy wszystkie. Smarujemy pozostałym smalcem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 min. Potem zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze ok. 35 min.
KGW Ślężanki – dziękuję za przepis. A Was zachęcam do dzielenia się swoimi. To naprawdę proste – wystarczy wysłać je na adres: przepis@sloworegionu.pl















































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij