W powiecie strzelińskim powstał nowy klub piłkarski – Akademia Piłkarska Wiązów. Fundacja została założona przez osoby, które wcześniej związane były ze Świtezią. Teraz w Wiązowie działać będą dwa kluby piłkarskie.
Akademia Piłkarska Wiązów została założona przez trenerów oraz działaczy pracujących do niedawna w klubie piłkarskim Świteź. Fundatorem akademii oraz jej prezesem został trener Łukasz Hołubowicz, który do zarządu powołał wiceprezesów: Agnieszkę Zawłocką i Wacława Grabarczyka. Członkiem zarządu został Maksymilian Trzynoga. Priorytetem dla fundacji jest promocja sportu i kultury fizycznej wśród dzieci i młodzieży na terenie całej gminy Wiązów i w miejscowościach ościennych.
– Chcemy kontynuować szkolenie piłkarskie wszystkich dzieci, które przez dwa lata trenowały z nami w Świtezi. Nasz projekt został przedstawiony panu burmistrzowi Jerzemu Krochmalnemu, który poparł naszą inicjatywę i zapewnił, że udostępni nam obiekty sportowe celem realizacji zamierzonych planów. Naszym celem nie jest konkurowanie ze Świtezią – podkreśla Łukasz Hołubowicz. – Wiązów zasługuje na to, aby mieć swoją dziecięcą akademię. Miejscowość posiada obiekty sportowe, z których korzystają wszyscy mieszkańcy gminy. Mamy stadion, boisko orlik, dwie sale gimnastyczne, a w budowie jest boczne boisko. Fundacja zarządzana będzie przede wszystkim przez osoby zawiązane z lokalną piłką nożną. Jednym z wiceprezesów, wraz z Agnieszką Zawłocką, został były prezes klubu Świteź, Wacław Grabarczyk – dodaje Łukasz Hołubowicz.
Odszedł ze Świtezi po 12 latach
– W sierpniu 2024 roku zdecydowałem się odejść z klubu Świteź – mówi Wacław Grabarczyk, który przez dwanaście lat był działaczem wiązowskiej drużyny. – Niestety, nie widziałem już możliwości współpracy z aktualnym zarządem. Miałem po prostu inny plan na budowanie klubu. Swoje działania chciałem głównie skoncentrować na szkoleniu młodych piłkarzy. Nie spotykało się to jednak z aprobatą osób obecnie zasiadających w zarządzie klubu. Wraz z zakończeniem rundy jesiennej sezonu 2024/25 z klubu odeszli trenerzy Łukasz Hołubowicz, Maksymilian Trzynoga oraz Jarosław Komorowski, który również przestał być piłkarzem seniorów klubu z Wiązowa – kontynuuje Wacław Grabarczyk. – W lutym 2023 roku klub Świteź praktycznie nie istniał. Po spadku do B klasy nie udało nam się wystartować z drużyną seniorską w rozgrywkach. Trzon drużyny, dziewięciu zawodników z pierwszej jedenastki Świtezi, reprezentowało w tym czasie klub KP Ludów Śląski. Pamiętam, że zadzwoniłem do trenera Łukasza Hołubowicza, który bez wahania podjął się niemożliwego. W klubie było może kilkanaście dzieci z różnych roczników. Wraz z Łukaszem rozpoczęliśmy tytaniczną pracę, aby odbudować klub. Mimo swojej niepełnosprawności i kłopotów w codziennym poruszaniu się, zadbałem o klub i dzieci pod kątem logistycznym. Trener Łukasz swoją ciężką pracą na boisku spowodował, iż do klubu przybyła ponad setka dzieci. W tym projekcie od czerwca pomagał trener Maksymilian Trzynoga, który swoim dziesięcioletnim doświadczeniem trenerskim przyciągał niejednego młodego zawodnika – dodaje były prezes Świtezi, Wacław Grabarczyk.
– Po odejściu Wacława klub nie funkcjonował tak jak wcześniej – opowiadają trenerzy Łukasz Hołubowicz i Maksymilian Trzynoga. – Klub trafiał na komisję dyscyplinarną, płacił walkowery za brak protokołów meczowych, nikt nie potrafił zadbać o podstawowe formalności w postaci transferów, badań lekarskich zawodników oraz uprawnień do gry młodych piłkarzy. Naszym zdaniem spadła też jakość szkolenia. Brak zaangażowania osób związanych ze Świtezią sprawił, że wspólnymi siłami postanowiliśmy założyć fundację pod nazwą Akademia Piłkarska Wiązów – dodaje Łukasz Hołubowicz.
Cały artykuł zamieściliśmy w 48 (1236) wydaniu papierowym Słowa Regionu.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.