W miejscowości Góra odbyły się XV Mistrzostwa Polski w footbagu, czyli w popularną zośkę. Świetnie spisali się zawodnicy ze Strzelina, którzy tradycyjnie wrócili z pełnym workiem medali.Strzeliński klub na Mistrzostwach Polski w Górze reprezentowali Kinga Gwóźdź, Krystian Bubula, Michał Ostrowski, Tomasz Ostrowski i Rafał Kaleta. Wszyscy zaprezentowali się z bardzo dobrej strony. W konkurencji Golf Michał Ostrowski był drugi. Dwa medale zgarnęła Kinga Gwóźdź, która indywidulanie w Women Freestyle była trzecia, a w parze z Rafałem Kaletą w Doubles Freestyle była bezkonkurencyjna. Rafał dodatkowo stanął na najwyższym stopniu podium w Big One, a dwukrotnie odbierał srebrne medale za Open Freestyle Routines (najbardziej prestiżowa konkurencja) oraz TwoSquare. Kaleta przywiózł do Strzelina także brąz wywalczony w RequestContest.
- Mistrzostwa uważam za udane, gdyż nigdy wcześniej nie wywalczyłem pięciu medali na imprezie tej rangi – opowiada strzeliński zawodnik Rafał Kaleta. - Przygotowywałem się do nich od dłuższego czasu i udało mi się trafić z formą w najważniejszą dla mnie imprezę tego sezonu. Niestety, nie mogłem pojechać na mistrzostwa Europy, ani na mistrzostwa świata. Dziękuję wszystkim za wsparcie i pomoc. Specjalne podziękowania kieruję do mojej narzeczonej Aleksandry Szpili, która jest bardzo wyrozumiała, gdy wiele czasu spędzam na treningach. To właśnie jej dedykuję moje medale – dodaje. Udany powrót do gry zaliczyła także Kinga Gwóźdź.. Po trzyletniej przerwie udało jej się wywalczyć dwa medale. – Razem z Kingą nie mieliśmy niestety, zbyt dużo czasu na przygotowania i dopracowanie naszego występu, ale i tak udało się zdobyć złoto. Dało nam to dużo motywacji i chęci do powtórzenia tego sukcesu w przyszłym roku. Michał Ostrowski walczył dzielnie w Golfie, ale ostatecznie musiał uznać wyższość zawodnika z Warszawy, Michała Biardy.Michał w tym roku zdobył złoty medal w tej konkurencji na mistrzostwach świata, co tylko pokazuje jak wysoki poziom jest na mistrzostwach Polski.
Same zawody zorganizowane były dość dobrze. Doskwierać mogła jedynie niewielka ilość publiczności – mówi Rafał Kaleta.W Mistrzostwach Polski wystartowało kilkadziesiąt osób z całego kraju.
Krystian Bubula, po zwycięstwie na mistrzostwach świata w konkurencji Intermediate Freestyle przeszedł do kategorii Open i teraz rywalizuje z najlepszymi graczami w Polsce i na świecie. Strzelińscy zawodnicy przygotowują się teraz do zawodów Flying Bag Jam, które odbędą się w grudniu w Lubaczowie. – Trenujemy trzy razy w tygodniu poniedziałki, środy i piątki na orliku przy SP nr 4 w Strzelinie w godzinach od 17 do 19. Zainteresowani treningami zawsze mogą skontaktować się z nami przez FB, bądź po prostu przychodząc na zajęcia – zachęca do udziału w treningach Rafał Kaleta.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij