Rada Nadzorcza Śląska Wrocław podjęła decyzję o odwołaniu Tadeusza Pawłowskiego z funkcji pierwszego trenera. W jego miejsce powołany został Romuald Szukiełowicz, który w latach 1988-1991 oraz w sezonie 1995/96 prowadził już WKS w najwyższej klasie rozgrywkowej. Łącznie na ławce trenerskiej wrocławskiej ekipy zasiadał 93 razy. Był także trenerem m.in. Lecha Poznań, Pogoni Szczecin, Zawiszy Bydgoszcz i Lechii/Polonii Gdańsk. Ostatnio prowadził trzecioligową Foto-Higienę Błyskawicę Gać, w której występuje wychowanek klubu Świteź Wiązów Marek Budny. Szukiełowicz doskonale zna możliwości napastnika z powiatu strzelińskiego. Z wrocławskim klubem nowy trener związał się umową do końca sezonu, z opcją przedłużenia.
- Nie wahałem się przed przyjęciem oferty Śląska. Jestem wychowankiem tego klubu, ponadto pierwszym, który jako szkoleniowiec poprowadził ten zespół w ekstraklasie. Moja kariera trenerska na poważnie zaczęła się właśnie w Śląsku. Na dodatek zaczęła się dobrze i mam wielką nadzieję, że zakończy się w ten sam sposób - powiedział chwilę po podpisaniu umowy Romuald Szukiełowicz.
Mandziejewicz ponownie w Śląsku
Wraz z przyjściem nowego trenera zmienił się skład sztabu szkoleniowego. Drugim trenerem został Zbigniew Mandziejewicz, przed laty wybitny piłkarz Śląska Wrocław i Legii Warszawa, mający za sobą epizod trenerski w Kwarcycie Jegłowa. Piłkarze z gminy Przeworno nie kryli zadowolenia ze współpracy z tak znanym, doświadczonym trenerem. Mandziejewicz we Wrocławiu grał do końca sezonu 1992/1993. Razem ze Śląskiem zdobył Puchar Polski i Superpuchar Polski oraz zanotował występy w rozgrywkach Pucharu Zdobywców Pucharów. Kolejnym ważnym krokiem w jego karierze był sezon 1993/1994, kiedy to przeniósł się do Legii Warszawa. W stołecznym klubie spędził trzy sezony, ale na stałe zapisał się w historii warszawskiej drużyny. Mandziejewicz w Legii zdobył dwukrotnie dublet - tytuł i Puchar Polski (1994 i 1996). Po zakończeniu piłkarskiej kariery Mandziejewicz rozpoczął pracę w roli szkoleniowca. Najpierw trenował drugoligową Odrę Szczecin, następnie trzecioligowy Chemik Police. Później pracował z mniej utytułowanymi klubami, m.in.: Chrobrym Głogów, Zenitem Międzybórz, Ślężą Sobótka, Ruchem Wysokie Mazowieckie, Lechią Dzierżoniów, Lechią Zielona Góra czy A-klasowym LKS-em Odrą Malczyce. Nowemu sztabowi Śląska życzymy powodzenia w trwającym sezonie.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij