Ma zaledwie 18 lat, a już miał w swojej karierze epizod za granicą. Młody bramkarz Strzelinianki Strzelin Michał Głazowski opowiedział naszemu dziennikarzowi między innymi o tym, jak zaczęła się jego kariera, jaka jest różnica między amatorskim futbolem w Polsce i Niemczech.Jak zaczęła się Twoja przygoda z piłką? Dlaczego właśnie zdecydowałeś się grać na pozycji bramkarza?
- Wszystko zaczęło się w czwartej klasie szkoły podstawowej. Chciałem pograć więcej niż tylko na podwórku i poszedłem na trening do orlików Strzelinianki. Na jednym z nich zabrakło golkipera, więc postanowiłem, ze trochę pobronię. Spodobało mi się to i od tamtej pory już tak zostało.
Jakiś czas temu wyjechałeś do Niemiec, jednak nie oznaczało to Twojego rozbratu z futbolem. Jak znalazłeś tam pierwszy klub? W jakich klubach grałeś?
- Poszedłem oglądać mecz i tam usłyszałem o treningach mojego rocznika, więc wybrałem się na jeden z nich i od tamtej pory zostałem w drużynie. Grałem w klubie FC Neu-Anspach.
Jakie są różnice w amatorskiej piłce między Polską a Niemcami?
- Przede wszystkim w Niemczech pracuje się z dwoma trenerami na grupę. Mogę jeszcze dodać, że w każdym przedziale wiekowym jest pierwsza drużyna i drużyna rezerw. U nas nie ma na to szans, ponieważ jest zdecydowanie za mało młodzieży, która garnie się do piłki. W Niemczech jest więcej boisk ze sztuczną murawą. Większość treningów i meczów odbywała się właśnie na pełnowymiarowym orliku.
Mimo młodego wieku, pracowałeś już z kilkoma trenerami. Czy jest jakiś, którego wspominasz najlepiej? Jeśli tak, to dlaczego?
- Z każdym trenerem pracowało mi się naprawdę dobrze, lecz najwięcej szans do gry dostawałem u trenera Zbigniewa Masłowskiego i w tym czasie chyba najbardziej się rozwinąłem. Równolegle trenowałem również w szkółce bramkarskiej, co na pewno również mi dużo pomogło.
Jakie są Twoje plany na przyszłość?
- Chciałbym wywalczyć sobie skład w seniorach, a co będzie później, to zobaczymy.
Dziękuję za rozmowę.
Rozmawiał Marek Rychlica

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij