Piłkarka z powiatu strzelińskiego Karolina Ostrowska reprezentowała kadrę Polski do lat 19 podczas towarzyskiego turnieju Istra Cup w Chorwacji. Polki rywalizowały z: Francją B, kadrą Stanów Zjednoczonych do lat 23 oraz z seniorkami ze Słowenii. Dobra postawa Karoliny została doceniona przez selekcjonera, który już wysłał do niej powołanie na kolejne zgrupowanie.Karolina Ostrowska, pomimo młodego wieku, jest najbardziej utytułowaną piłkarką z powiatu strzelińskiego. Obecnie reprezentuje AZS Wrocław. Na swoim koncie ma już mistrzostwo Europy z kadrą do lat 17 i debiut w seniorskiej reprezentacji Polski. W minionym tygodniu wróciła z Chorwacji, gdzie razem z kadrą do lat 19 rywalizowała w towarzyskim turnieju Istra Cup.
Biało-Czerwone na początek mierzyły się z drugą reprezentacją Francji. Choć rywalki rzadko mają okazję do rozgrywania meczów, to okazały się zdecydowanie lepsze. Strzelanie rozpoczęły już w 2. minucie, a po pierwszej połowie prowadziły aż 4:0. Biało-Czerwone zdołały strzelić honorowego gola w ostatniej minucie, a jego autorką została Ewa Cieśla. Karolina Ostrowska w tym meczu na murawie przebywała przez 80 minut. W drugim straciu z USA do lat 23 mało kto dawał im szansę na korzystny wynik. Polki udowodniły jednak, że stać je na dobrą, konsekwentną i odpowiedzialną grę. Spotkanie zakończyło się bezbramkowym remisem, a Karolina starcie to oglądała z ławki rezerwowych. Na koniec reprezentacja Polski przegrała nieznacznie 0:1 z seniorkami ze Słowenii, a Ostrowska rozegrała mecz od pierwszej do ostatniej minuty.
- Uważam, że zaprezentowałyśmy się z dobrej strony, zwłaszcza, że musiałyśmy rywalizować ze starszymi piłkarkami– opowiada o Istra Cup Karolina Ostrowska. - Występowałam w defensywie i zdobyłam nowe doświadczenie. Wyniki nie były najważniejsze, ponieważ szczyt formy ma przyjść na kwietniowy turniej Elite Round. Dobrze przepracowałam okres przygotowawczy do rundy wiosennej i jestem gotowa do zmagań w Ekstralidze kobiet – dodaje najbardziej utytułowana piłkarka z naszego powiatu.
Podopieczne Marcina Kasprowicza przygotowują się do kwietniowego turnieju Elite Round w Irlandi, gdzie powalczą o przepustkę na mistrzostwa Europy – W Elite Round zmierzymy się z Azerbejdżanem, Irlandią oraz Niemcami. Awans do mistrzostw Europy uzyska najlepszy zespół oraz druga drużyna z najlepszym wynikiem w porównaniu do innych grup eliminacyjnych. Na pewno nie będzie łatwo uzyskać kwalifikację, ale mamy szansę. Damy z siebie wszystko, żeby w Irlandii sprawić kibicom miłą niespodziankę – mówi Karolina Ostrowska. Pochodząca z powiatu strzelińskiego piłkarka już otrzymała od selekcjonera powołanie na kolejne zgrupowanie kadry, które odbędzie się w dniach 20-22 marca w Gutowie Małym. To jedyna zawodniczka AZS-u Wrocław, która znajduje się w tym zespole.

Karolina ma ambitne plany na rok 2016. - Wraz z AZS-em chcę zdobyć medal w lidze, w klubowych mistrzostwach Polski juniorek złoto, bo to już mój ostatni rok i ostatnia szansa oraz, oczywiście, zdobyć Puchar Polski. Chcę nadal grać w reprezentacji Polski do lat 19 i wywalczyć awans na mistrzostwa Europy. Być może, powtórzymy sukces z 2013 roku? Wszystko jest w zasięgu, tylko potrzeba ciężkiej pracy, która da na pewno efekty – kończy zawodniczka AZS-u.

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij