ZNAJDŹ NA STRONIE

29 września już po raz trzeci obchodzimy ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności.

Jak pokazują wyniki najnowszych badań, w Polsce rokrocznie wyrzuca się prawie pięć milionów ton żywności, z czego aż 60% trafia do śmieci w naszych domach1. Według analizy NIK, przyjęcie ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności było ważnym krokiem, lecz konieczne jest wdrożenie szerszej edukacji na temat racjonalnego planowania zakupów oraz zasad właściwego przechowywania żywności2. Z pomocą przychodzi marka Winiary oraz działania podjęte
w ramach programu „Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu”.

Problem marnowania jedzenia jest wciąż przytłaczający. Pomijając aspekty społeczne, ekonomiczne i etyczne, marnowanie żywności ma także negatywny wpływ na środowisko i klimat. Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) corocznie marnowane 1,3 mld ton żywności na świecie jest źródłem emisji 3,3 Gt ekwiwalentu dwutlenku węgla.3Zważywszy na ogromną skalę tego zjawiska – zapobieganie marnotrawieniu żywności może być więc jednym ze skuteczniejszych sposobów walki ze zmianami klimatu.

Dane dla Polski są niemniej alarmujące. Wyniki ostatnich badań PROM, wskazują, iż w naszym kraju rokrocznie marnuje się prawie pięć milionów ton żywności. W ocenie ekspertów prawdopodobne jest, że przy konsekwentnych działaniach do roku 2030 uda nam się ograniczyć to zjawisko o przynajmniej 30%.4

Gospodarstwa domowe

W Polsce w każdej sekundzie wyrzucanych do kosza jest blisko 153 kilogramy jedzenia w całym łańcuchu żywnościowym, z czego 92 kg w gospodarstwach domowych. Wyrzucamy przede wszystkim gotowe, niespożyte posiłki (70,3% badanych), a także same produkty spożywcze (37,2%).5

Najczęstszymi powodami pozostają: zepsucie produktów, przeoczenie daty ważności, przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia oraz za duże zakupy. Pandemia częściowo wpłynęła na zmianę zachowań konsumenckich i choć większość z nas zaczęła robić zakupy rzadziej (82%), to zazwyczaj były one jednak większe (52%).6Marnujemy jedzenie za często i zbyt pochopnie, choć istnieją proste rozwiązania, jak tego uniknąć.

Jako Winiary prowadzimy działania, w których sercu są nasi konsumenci. Znakomitym tego przykładem jest program „Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, którego celem jest ograniczenie marnowania żywności
w polskich domach. Planując działania staraliśmy się podejść do zagadnienia marnowania żywności kompleksowo. Dlatego proponujemy rozwiązania na każdym etapie: od planowania zakupów i posiłków, poprzez wskazówki związane z przechowywaniem żywności i wykorzystaniem w przepisach składników, które mamy
w domu, po tworzenie Jadłodzielni, dzięki którym można dzielić się nadwyżkami. Marka WINIARY to przede wszystkim wysokiej jakości produkty, takie jak Majonez Dekoracyjny, a także sosy, buliony, pasty, które pozwalają w łatwy i szybki sposób przyrządzić smaczne i pożywne posiłki dla całej rodziny. Rozwijając nasze portfolio, przenosimy misję niemarnowania na kolejny poziom. Już teraz w sklepach można znaleźć między innymi limitowaną edycję „Zup z Uratowanych warzyw”, przy produkcji których wykorzystujemy pełnowartościowe warzywa o nieidealnych kształtach, jak również „Pomysł na… to co jest pod ręką”
, które pozwalają na dużą dowolność w wyborze składników przygotowywanych potraw, gwarantując przy tym idealny rezultat– mówi Szymon Ulkowski, CEE E-Business and Communication Manager w WINIARY.

Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Okazuje się, że przed wyjściem do sklepu tylko czterech na dziesięciu Polaków zagląda do lodówki
i szafek, by sprawdzić stan swoich zapasów. Winiary ma na to gotowe porady: jak planować posiłki, jak pisać listy na zakupy oraz kiedy i jak je robić (Jak nie marnować - porady i inspiracje | WINIARY). Dodatkowym udogodnieniem jest wdrożone na stronie cyfrowe narzędzie do planowania posiłków: My Menu Plan. Dzięki niemu na podstawie preferencji żywieniowych można stworzyć indywidualny jadłospis pełen pysznych
i wartościowych posiłków, a jednocześnie uniknąć potraw, których ze względów zdrowotnych lub smakowych nie powinniśmy spożywać. My Menu Plan nie tylko zaproponuje różnorodne warianty posiłków, ale dzięki wbudowanemu kalkulatorowi pomaga określić liczbę porcji i potrzebną do zakupienia ilość składników. Korzystając z modułu „zero waste” możemy także wskazać składniki, które mamy aktualnie w domu
i chcielibyśmy wykorzystać, a program podpowie nam dopasowane przepisy, dzięki czemu ograniczymy wyrzucanie posiadanych już produktów.

Przepisy na niemarnowanie

Niewykorzystane produkty, które powoli tracą świeżość, mogą posłużyć nam jako baza do innych potraw na najbliższe dni. Serwis winiary.plto jeden z największych portali z przepisami w Polsce. Miesięcznie odwiedza go ponad 2 mln użytkowników, korzystając z bazy blisko 7 tys. przepisów. Wśród nich znaleźć można także specjalne propozycje na dania bez marnowania opracowane we współpracy z Jagną Niedzielską i Robertem Harną. Większość dostępnych na portalu przepisów ma podane zamienniki produktów, których można użyć gdy nie mamy podstawowego składnika, co sprawia, że z łatwością można wykorzystać to, co zostało w lodówce. Podczas poszukiwania interesujących nas dań można też skorzystać z pomocy wirtualnego asystenta – chatbota WINIARKA. Co ważne, wszystkie przepisy można umieścić w My Menu Plan, aby zawsze mieć je pod ręką.

Kolejny poziom niemarnowania z produktami WINIARY
Całe portfolio marki WINIARY stworzone jest z myślą o tym, aby dostarczać wygodnych i różnorodnych rozwiązań na przygotowanie szerszego repertuaru smacznych i niedrogich posiłków, przy krótkim czasie gotowania. Nowości od marki, w jeszcze większym stopniu wspierają misję niemarnowania oraz pomagają na wprowadzenie do kuchni zasad „zero waste”. Wśród nowych produktów można znaleźć m.in. 3 propozycje „Pomysł na… to co jest pod ręką” oraz 4 warianty „Pasty do dań z patelni WINIARY”, dzięki którym można przygotować smaczny obiad, wykorzystując z dużą dowolnością składniki jakie mamy aktualnie pod ręką, a nie chcemy aby się zmarnowały. Kolejną ciekawą propozycją od marki są także „Zupy WINIARY z uratowanymi warzywami”, do produkcji których wykorzystano nieregularne z wyglądu lecz pełnowartościowe warzywa. Bez zmiany w składzie, czy smaku produktów, w każdym z trzech wariantów zawarto jedną grupę uratowanych warzyw: w Krupniku - marchewki, w Barszczu Czerwonym są to buraki, a w Jarzynowej – selery.

Produkty Dobre Dłużej

Jak pokazuje raport Banków Żywności w Polsce aż 64% dorosłych nie wie, co tak naprawdę oznaczają etykiety umieszczone na produktach spożywczych.7Przede wszystkim nie potrafią wykazać różnicy pomiędzy „najlepiej spożyć przed", a "należy spożyć do". Brak zrozumienia tych oznaczeń prowadzi do niepotrzebnego wyrzucania jedzenia. Dlatego WINIARY wspiera Too Good To Go w działaniach edukacyjnych „Często Dobre Dłużej”, gdzie poprzez pomoc w prawidłowym zrozumieniu oznaczenia „Najlepiej spożyć przed…” oraz dzięki specjalnym etykietom „Popatrz. Powąchaj. Posmakuj.” ułatwia rozpoznanie produktów, które przy prawidłowym przechowywaniu mogą być bezpiecznie spożywane po upływie daty widocznej na opakowaniu.

Jadłodzielnie – podziel się nadwyżką

Co zrobić z pełnowartościowymi produktami, których nie jesteśmy w stanie zużyć? Rozwiązanie jest proste – podzielić się nimi! WINIARY jako pierwsza komercyjna marka zaangażowały się w propagowanie idei foodsharingu w Polsce. We współpracy z Fundacją CHOPS otwartych zostało 11 nowych jadłodzielni, nad którymi opiekę sprawują lokalni partnerzy. Pierwsza z nich stanęła w Kaliszu, skąd pochodzi marka Winiary. Jadłodzielnie to specjalnie oznaczone lodówki i szafki zlokalizowane w różnych punktach miast. Znajdują się w łatwo dostępnych miejscach m.in., na uczelniach, przy urzędach, w akademikach czy przy bazarkach. Zarówno sklepy, restauracje, jak i zwykli mieszkańcy mogą tam zostawiać nadwyżki żywności, która w przeciwnym razie mogłaby się zmarnować. Dzięki temu osoby, które zainteresowane są danymi produktami, mogą w łatwy sposób je pozyskać. Każdy z punktów posiada swojego opiekuna, który dba o współpracę z lokalnymi dostawcami
i władzami, dzięki czemu jest regularnie zapełniany. Na stronie Lista jadłodzielni w Polsce | Winiaryjest dostępna mapa wszystkich jadłodzielni w Polsce, natomiast w województwie dolnośląskim jadłodzielnię można znaleźć w Bielawie i Legnicy.

Marnowanie żywności to duży problem w całej Polsce. Często wyrzucamy produkty, których nie zdążyliśmy zjeść na czas. A przecież dookoła jest mnóstwo potrzebujących, którym te produkty mogłyby pomóc, zanim przestaną nadawać się do spożycia. Jako Fundacja chcemy, aby lokalna społeczność miała możliwość sąsiedzkiego dzielenia się jedzeniem i wzajemnego wspierania, dzięki czemu możemy jednocześnie ograniczyć marnowanie żywności. Zaangażowanie się we współpracę z marką Winiary i wspólne otwieranie takich punktów w różnych miastach Polski umożliwia te działania. Jesteśmy dumni, że możemy być częścią tego projektu– mówi Roman Żarnecki, Prezes Zarządu Fundacji CHOPS.

Program „Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu” WINIARY będzie rozwijany w kolejnych latach. Więcej informacji o kampanii oraz inspiracje do działań mających na celu ograniczenie marnowania jedzenia można znaleźć na stronie https://www.winiary.pl/pomagamy-w-gotowaniu-i-niemarnowaniu.
1Strategia racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywność, Warszawa 2021, KOWR, PROM, NCBR
2Źródło: https://www.nik.gov.pl/plik/id,25262,vp,28013.pdf
3Źródło: Straty i marnotrawstwo żywności w Polsce. Skala i przyczyny problemu. Monografia. https://ios.edu.pl/wp-content/uploads/2017/11/IOS_marnotrawstwo_zywnosci_INTERNET_2.pdf
4Źródło: Nie marnujmy. Perspektywy zapobiegania marnotrawstwu żywności w Polsce do 2030 roku. Raport z badań, Warszawa 2021; PROM, FPBŻ, NCBR.
5Źródło: Nie marnuj jedzenia2020.
7https://bankizywnosci.pl/ponad-53-polakow-przyznaje-ze-zdarza-im-sie-wyrzucic-zywnosc/

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Gravatar
Cześ
RE: Dzień Niemarnowania Żywności
spajker. powiedziała :
Cześ powiedziała :
Jakie marnowanie? Jeśli ja zarobiłem pieniądze to mogę za nie kupić co chce i mogę to na drugi dzień wyrzucić bo to moje i nikt mi nie będzie mówił że ja coś zmarnowałem!!!
możesz dzisiaj zabić własnego indyka i go jutro wyrzucić. zmarnowałeś życie indyka. zmarnowałeś żywność. tak miałeś prawo wyrzucić no ale zmarnowałeś czyli niewykorzystałeś właściwie. jak sie zapiszesz do partii wiosna to zmarnujesz sobie życie i nikomu nic do tego.
Ty się z sasinem na mózgi zamieniłemś chory człowieku??? Tęskno ci za czasami komuny i kartkami na mięso?

0
Gravatar
spajker.
RE: Dzień Niemarnowania Żywności
Cześ powiedziała :
Jakie marnowanie? Jeśli ja zarobiłem pieniądze to mogę za nie kupić co chce i mogę to na drugi dzień wyrzucić bo to moje i nikt mi nie będzie mówił że ja coś zmarnowałem!!!
możesz dzisiaj zabić własnego indyka i go jutro wyrzucić. zmarnowałeś życie indyka. zmarnowałeś żywność. tak miałeś prawo wyrzucić no ale zmarnowałeś czyli niewykorzystałe ś właściwie. jak sie zapiszesz do partii wiosna to zmarnujesz sobie życie i nikomu nic do tego.

0
Gravatar
Cześ
RE: Dzień Niemarnowania Żywności
Jakie marnowanie? Jeśli ja zarobiłem pieniądze to mogę za nie kupić co chce i mogę to na drugi dzień wyrzucić bo to moje i nikt mi nie będzie mówił że ja coś zmarnowałem!!!
0
Gravatar
spajker.
RE: Dzień Niemarnowania Żywności
poczytałem o tej obrzydliwej propagandzie firmy winiary, która na tle ludzkiej dobroci i na tle ekologii robi sobie reklamę. otworzyłem sobie piwo na uspokojenie nerwów uaktywnionych na skutek fałszywców podających się za dobroczyńczów no ale z nerwów nie dałem rady go wypić i się przez noc wygazowało. zmarnowana żywność. czy firma winiary wie co zrobić z taką wygazowaną żywnością? jakiś gaz w proszku w torebce za jedyne 5,70 na flaszkę?firma winiary , firma amino, firma kim-lan, firma vifon to podstawa zdrowego żywienia i ekologii.za komuny to był chociaż syfon, którym można było uratować wygazowane piwo no ale teraz jedyne gazy to nie z syfonu ale z końcówki jelita grubego uwalnianych na skutek prymitywnej reklamy trucizn marki czary-mary.
0

Przeczytaj także