ZNAJDŹ NA STRONIE

 

Karolina (w niebieskich rękawiczkach) pokazuje maluchom niezwykły kulinarny świat. Fot. GBP w Borowie

Czy warto uczyć dzieci gotować od małego? Czy można poprzez kuchnię pokazywać świat? Przekonajcie się...

Mój młodszy chrześniak, odkąd tylko nauczył się dobrze chodzić, kochał spędzać czas w mojej kuchni. Do dziś ogromną frajdę sprawia mu wspólne gotowanie i pieczenie. Uważam, że tak spędzony czas jest zawsze bardzo wartościowy. Dlaczego o tym piszę? Bo przypomniały mi o tym warsztaty "Kuchnia Malucha" zorganizowane w bibliotece w Borku Strzelińskim z okazji Tygodnia Bibliotek. Dzieciaki wspólnie z rodzicami lub dziadkami przygotowywały z moją koleżanką Karoliną Hutnik przepyszną pizzę. Śmiechu i zabawy było co niemiara. Była to też wspaniała okazja do poznania kultury Włoch.

Pizza "Kuchni Malucha"

Składniki:150 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki cukru,1 łyżeczka soli,1 łyżka oliwy, ser żółty, ulubione dodatki. Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 12 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, zrobić wgłębienie w środku i wlać wcześniej przygotowany rozczyn z drożdży. Mieszać przez 2 minuty, pod koniec dodając oliwę. Wyrabiać ciasto przez ok.15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę. Podzielić na 2 części i uformować z nich kulki. Na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym położyć kulkę ciasta, delikatnie ją spłaszczając i rozciągając. Posmarować cienką warstwą sosu pomidorowego, dodać starty ser oraz ulubione składniki. Odczekać ok. 15 minut, aż ciasto podrośnie, następnie piec w maksymalnie nagrzanym piekarniku (min. 250 st. C) przez ok. 10 minut.

Sos pomidorowy:

Składniki: 500 g pomidorów w puszce, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka oregano lub bazylii (najlepiej świeże), 1 mała cebula, 3 ząbki wcześniej upieczonego w łupach czosnku. Sposób przygotowania: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Następnie wycisnąć z łupek czosnek i dodać resztę składników. Dusić przez 5 min. Na koniec wszystko zblendować.

Sos czosnkowy:

Składniki: 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, łyżka majonezu, 180 g jogurtu naturalnego, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka oregano. Sposób przygotowania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, włożyć do miski. Doprawić pieprzem i solą. Następnie dodać resztę składników i wymieszać.

Karolinie bardzo dziękuję za przepis. Was również zachęcam do podzielenia się swoimi. Niech dobre rzeczy idą dalej w świat. Możecie to zrobić przysyłając je na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły. Czekam na Wasze wiadomości.

UWAGA!

Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij choragiewka875zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.

Ukryj formularz komentarza

2500 Pozostało znaków


Przeczytaj także