Lubicie współczesne potrawy? Zaglądacie do przepisów kulinarnych kuchni z innych krajów? Jeśli tak, mam coś dla Was.
Lubię tradycyjną kuchnię z historią w tle, ale kiedy mam okazję spróbować czegoś nowego, to zawsze mnie to cieszy. Historia to takie dziś, tylko trochę później. To danie, którym się z Wami podzielę, chyba już zawsze będzie kojarzyło mi się z Anią Bezdzietną, z którą znamy się i przyjaźnimy od lat. Ania pochodzi z Borka Strzelińskiego i jest mistrzynią znajdowania nietypowych rzeczy, o których nie miałam pojęcia, że istnieją, a potem okazuje się, że są szalenie przydatne. Potrafi też wyszukać najfajniejsze i najbardziej nieoczekiwane kuchenne przepisy. Zobaczcie sami.
Gnocchi z boczkiem i fasolką szparagową
Składniki: 1 kg fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, 200 g boczku, 1 słoiczek suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 kg gnocchi, 200 ml śmietanki 30%, ser żółty, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Fasolkę umyć, odciąć końcówki i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, dodać fasolkę i gotować przez ok. 5 minut aż będzie prawie ugotowana. W tym czasie w kosteczkę pokroić boczek, przełożyć na patelnię i smażyć aż się zacznie rumienić. Dodać posiekane suszone pomidory (bez zalewy) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem chwilę. Do gotującej się fasolki szparagowej dodać gnocchi i gotować wszystko do miękkości. Gnocchi z fasolką przełożyć na patelnię z boczkiem oraz suszonymi pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę, zagotować i wymieszać. Posypać startym żółtym serem, np. parmezanem. Porcja wystarczy spokojnie dla czteroosobowej rodziny. Jest pyszne i znika szybko.
Ani bardzo dziękuję za podzielenie się tym cudnym daniem. Was również zachęcam byście zostali częścią historii naszej kroniki kulinarnej i nie bali się przysyłać swoich przepisów. Można to zrobić, wysyłając je na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły.
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij