Miewasz latem gości? Potrzebujesz dobrego przepisu na sałatkę? Zajrzyj do nas...
Czasem potrzebujemy odmiany, czegoś nowego, ale nie zawsze chcemy wyszukanych składników, bo prostota w kuchni jest najsmaczniejsza. Co zatem podać, kiedy pragniemy zaskoczyć gości czymś nowym i prostym? Sposób na to znaleźli podczas warsztatów kulinarnych członkowie Klubu Bibliotecznego w Borku Strzelińskim. Letnie sałatki zaskoczyły ich samych.
Sałatka z pieczonymi ziemniakami
Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 pęczek koperku, 1 jogurt naturalny lub śmietana, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki czonsku, 0,5 czerwonej cebuli, 4 ogórki kiszone, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyć i pokroić na ćwiartki. Osuszone posolić i ułożyć na blaszce. Piec ok. 30 min w 180°C. Jogurt lub śmietanę połączyć z majonezem, szczyptą soli i przeciśniętym przez praskę obranym czosnkiem. Ostygnięte ziemniaki połączyć z pokrojonymi w kosteczkę ogórkami i cebulą, drobno posiekanym koperkiem oraz sosem czosnkowym. Doprawić do smaku.
Sałatka z szynką konserwową
Składniki: 200 g szynki konserwowej, 200 g żółtego sera, 4 ogórki kiszone, 0,5 czerwonej cebuli, 1 jogurt naturalny lub śmietana, 2 łyżki majonezu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Szynkę, ser i ogórki pokroić w paseczki, a cebulę w piórka. Z jogurtu lub śmietany, majonezu, przeciśniętego przez praskę czosnku i soli przygotować sos czosnkowy. Połączyć wszystkie składniki i przyprawić. Zajadać ze smakiem.
Przepisy na warsztaty przygotowała niezawodna Karolina Hutnik. Jeśli i Wy chcecie podzielić się przepisem, który zaskoczy gości, przyślijcie go na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły.




































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij