Trzy dni trwały warsztaty kulinarne w Zielenicach. Pod okiem zawodowego kucharza uczestniczki poznawały tajniki tworzenia smacznych potraw.
Właśnie powstaje zraz wołowySzkolenie było skierowane do mieszkanek gminy Borów i sfinansowane z pozyskanych środków zewnętrznych. Prowadził je zawodowy, lokalny kucharz Ireneusz Juraszek. W dniach 9 – 11 maja kursantki przygotowywały przystawki, dania główne oraz desery. Przyrządzano między innymi kaszotto z pieczonym burakiem i kozim serem, śledzia pod pierzynką, sałatkę ryżową koktajlową, szparagi w szynce, zrazy wołowe w sosie z kluskami śląskimi, czerwoną kapustę z jabłkiem i rodzynkami, filet z kurczaka w jajku z puree ziemniaczanym, młodą kapustę zasmażaną, pieróg drożdżowy z kaszą gryczaną. A ze słodkości nie zabrakło bezy Pavlova...
Na ten temat pisaliśmy w 19 (1107) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów, nie zamieszczaj nasyconym nienawiścią, obraźliwych komentarzy. Jeśli widzisz wpis, który jest hejtem, użyj opcji - zgłoś administratorowi.