Od początku roku pracownicy Referatu Rolnictwa, Środowiska i Planowania Przestrzennego z Urzędu Gminy w Przewornie zdążyli już skontrolować wiele gospodarstw w Cierpicach i Dzierzkowej. Zdarza się, że niektóre posesje w ogóle nie mają szamb. Takie sytuacje miały miejsce m.in. w Cierpicach. - Wzywamy wówczas właścicieli nieruchomości do wybudowania zbiorników lub przydomowych oczyszczalni – mówi Anna Psiurska, kierownik Referatu Rolnictwa, Środowiska i Planowania Przestrzennego. - Robimy to również pisemnie. Podczas kontroli sprawdzane są faktury za wywóz nieczystości oraz umowy z firmami mającymi zezwolenia na prowadzenie takiej działalności... Poza tym wiele osób jest nieobecnych w domach. Kontrole przeprowadzamy w godzinach pracy, więc jest to zrozumiałe. Takie osoby będą wzywane do stawienia się w urzędzie. Wówczas możliwe będzie sporządzenie protokołu w biurze, jeśli właściciel posesji przyniesie wymagane dokumenty.
Nie wpuszczają urzędników
Co grozi właścicielom gospodarstw, jeśli nie mają faktur i umów na wywożenie ścieków? Na podstawie art. 10 ust. 2 Ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach za ich brak grozi mandat 500 zł. - Na razie podczas kontroli nie stosujemy żadnych kar – tłumaczy kierownik Anna Psiurska. - Będziemy obserwować, czy mieszkańcy wywiązują się z obowiązków i zaleceń pokontrolnych. Jeśli na danej posesji nie ma zbiornika, to właściciel będzie miał określony termin na jego budowę. Zazwyczaj dajemy na to 3 miesiące, ale to wszystko zależy od różnych okoliczności, np. pory roku.
Zdarza się, że właściciel gospodarstwa nie chcą wpuścić urzędników na swoją posesję. - W takich sytuacjach będziemy zmuszeni przeprowadzić kontrolę z asystą policji – wyjaśnia kierownik Referatu Rolnictwa, Środowiska i Planowania Przestrzennego.
Dodajmy, że za utrudnianie lub udaremnianie pracownikom gminnym kontroli również grożą kary. A jeżeli w takich sytuacjach sprawa zostaje skierowana do sądu rejonowego, można otrzymać grzywnę do 5000 zł.
Na ten temat pisaliśmy w 12 (1150) wydaniu papierowym Słowa Regionu. Cały artykuł przeczytasz również na portalu egazety.pl, eprasa.pl, a także e-kiosk.pl
Komentarze
Cytuję Szambo:
Przecież w TVP dezinfo mówią że jesteśmy światową potęgą gospodarczą
Cytuję spajker.:
Jak ci animalsy psy kiełbasą gwoździkowej poczęstują to ani nie piśniesz a urzędniki ci szambo skontrolują.
Ale się na Wójt trafił - kontrole będzie robił szkoda że jak był tyle lat radnym to nie zrobił kanalizacji !!!
Zdarza się, że właściciel gospodarstwa nie chcą wpuścić urzędników na swoją posesję. - W takich sytuacjach będziemy zmuszeni przeprowadzić kontrolę z asystą policji – wyjaśnia kierownik Referatu Rolnictwa, Środowiska i Planowania Przestrzennego.
Dodajmy, że za utrudnianie lub udaremnianie pracownikom gminnym kontroli również grożą kary. A jeżeli w takich sytuacjach sprawa zostaje skierowana do sądu rejonowego, można otrzymać grzywnę do 5000 zł.
mam na podwórku dwa psy. mnie nie ma w domu. psy wykonują swoją pracę i pilnują domostwa. może przyjść urzędnik z policją i ze strażą miejską a psy i tak będa broniły wejścia.
co wtedy? czy ja jako człowiek doświadczony przez złodziei mam zrezygnować z ochrony swojego majątku? czy ja utrudniam kontrole czy też pilnuje swojego majątku?
Szambo macie w urzędzie. Weźcie się za budowę kanalizacji. Inflacja ,ludzie ledwo wiążą koniec z końcem , to jeszcze im dokręcanie śrubę.
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.