Lubicie pikantne rzeczy? Znudziły Wam się zwykłe sosy? Nie lubicie stereotypów? Nie macie jeszcze dość wekowania? To mam coś dla Was...
Nie lubię stereotypów. Tych w kuchni też nie. U nas w rodzinie gotują i pieką zarówno kobiety, jak i mężczyźni. I robią to dobrze. W wekowaniu brali udział zawsze wszyscy, bo kiedy byliśmy dzieciakami, to tych słoiczków było po prostu dużo. Dlatego nie zaskoczył mnie pan Heniu Łatka, sołtys Borowa, tym, że robi sos paprykowy do słoików. Zaskoczył mnie natomiast sam przepis. Zobaczcie sami!
Sos paprykowy:
Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag papryki chili, 2 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, 1 szkl. octu 10%, 600 g koncentratu pomidorowego, 6 ząbków czosnku, 6 liści laurowych, 2 płaskie łyżki soli, 6 ziarenek ziela angielskiego.
Sposób przygotowania: Paprykę umyć i wydrążyć nasiona, a następnie zmielić przez maszynkę. Przełożyć do dużego garnka i gotować 15-20 min. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze 10 min. Przełożyć do słoiczków (bez liści laurowych i ziela angielskiego) i pasteryzować jeszcze ok. 20 min.
Można używać tego sosu do pizzy, makaronu lub jako dip do przekąsek. Panu Heniowi dziękuję za przepis, a jego żonie, pani Mirce, za zdjęcia – świetny z nich duet. Was również zachęcam do dzielenia się przepisami i wysyłaniem ich na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl
UWAGA!
Gdy liczba negatywnych głosów na dany komentarz osiągnie 15, zostanie on automatycznie ukryty, niemniej pokazywać się będzie przy nim opcja "kliknij, aby wyświetlić". Kiedy jednak dany komentarz osiągnie 20 negatywnych głosów, zostanie automatycznie wycofany z publikacji na stronie i już nikt nie będzie mógł go zobaczyć (poza administratorem strony).
zieloną chorągiewkę i zgłoś swoje uwagi administratorowi.
Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij