Daniel drugi w Belgii
W zawodach European Urban Championship 2016 w Belgii wzięło udział jedynie ośmiu zaproszonych zawodników, w tym trzech Polaków: Łukasz Chwieduk „Luki”, Mateusz Odrzygóźdź „Lotar” oraz Daniel Mikołajek ze Strzelina. Turniej odbył się podczas corocznego festiwalu „Solidarites Urban Village”, w którym bierze ok. 35 tysięcy osób. Po losowaniu zawodnicy od razu rywalizowali od fazy ćwierćfinałowej. - W pierwszym pojedynku trafiłem na Svena Fielitza z Luksemburga. Pokonałem go wynikiem 3:0 – opowiada Daniel Mikołajek ze Strzelina. - W półfinale, niestety, trafiłem na Polaka Łukasza Chwieduka. Na turniejach międzynarodowych nie lubimy rywalizować z rodakami, ponieważ często konkurujemy w Polsce i zawsze ktoś z naszego starcia musi odpaść. Z „Lukim” udało mi się wygrać 3:0 i trafiłem do wielkiego finału. O złoto rywalizowałem z Włochem Gunntherem Cellim. Gunther rozpoczął pojedynek i zrobił naprawdę bardzo dobrą kombinację sztuczek, tricków, co dało mu przewagę na starcie. Ja w połowie starcia zacząłem popełniać błędy i przegrałem finał. Samo zaproszenie do udziału w European Urban Championship było ogromnym wyróżnieniem, dlatego tym bardziej cieszę się z drugiej pozycji. Ostatecznie „Luki” skończył zawody na miejscu czwartym, natomiast „Lotar” odpadł już po pierwszym pojedynku z Francuzem – dodaje strzeliński zawodnik football freestyle.
Powoli sezon dla zawodników wykonujących sztuczki z piłką dobiega końca. Najbliższy okres pracowity będzie jednak dla Daniela Mikołajka, który zapełniony ma terminarz startów: - Aktualnie przygotowuję się do Pucharu Świata F3 World Tour, który startuje w dniach 23-24 września. Pierwszy przystanek odbędzie się w Calgary w Kanadzie. Później, 29 października rywalizować będziemy w Chinach, a ostatni start w F, World Tour odbędzie się w grudniu w Australii. W tych zawodach bierze udział zaledwie szesnastu najlepszych zawodników z całego świata – mówi Daniel Mikołajek, który należy do światowej czołówki w football freestyle. Dwa miesiące wcześniej Mikołajek zwyciężył w polskich eliminacjach Red Bull Street Style i jako jedyny Polak będzie reprezentować nasz kraj na Mistrzostwach Świata Red Bull Street Style w Londynie, które odbędą się w dniach 7-8 listopada. – W światowych finałach Red Bulla brałem udział w 2012 roku i zdobyłem czwarte miejsce w Lecce we Włoszech. Mam nadzieję, że w tym roku uda mi się stanąć na podium! – dodaje Daniel Mikołajek, który będzie pierwszym Polakiem, który po raz drugi wystąpi w tej prestiżowej imprezie. Prosto z Londynu strzeliński Mikołaj poleci do Tokio, gdzie odbędzie się turniej Freestyle Football, Freestyle Basketball oraz turniej Break Dance. Dodatkowo czeka Daniela start w mistrzostwach Polski oraz mistrzostwach Europy. Trzymamy kciuki za kolejne sukcesy naszego zawodnika!

Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij