Robicie przetwory? Lubicie równo poukładane słoiczki? Jeśli tak, to zobaczcie, co mam dla Was dzisiaj...
Sezon ogórkowy przed nami. Kiedy skończy się czas na „wyjmij tam małosolnego”, zacznie się szukanie słoiczków, zakrętek i przepisów. Dlatego, żeby można było spokojnie przystąpić do wekowania – dziś przepis na ogórki z musztardą francuską od Magdy Krzeszowskiej z Borowa. Jadłam i naprawdę polecam. Zresztą, przekonajcie się sami.
Ogórki z musztardą francuską
Składniki: ok. 2 kg ogórków, 2 l wody, 1 kg cukru, 1 musztarda francuska (180 g), 6 łyżeczek soli, 0,5 l octu.
Sposób przygotowania: Ogórki – jeśli są duże – obieramy i kroimy na cztery. Małych nie obieramy. Wkładamy do słoiczków. Gotujemy zalewę z pozostałych składników. Wlewamy jeszcze gorącą do ogórków. Pasteryzujemy ok. 20 min. Magda pasteryzuje słoiczki w piekarniku – blaszkę wykłada ściereczką, ustawia je tak, żeby się nie dotykały i włącza piekarnik góra-dół na 120°C.
Madzi bardzo dziękuję za pomysł z pasteryzacją i przepis. Jeśli i Wy chcecie się podzielić swoim, prześlijcie go na adres e-mail: przepis@sloworegionu.pl wraz ze zdjęciem i swoim numerem telefonu (tylko do wglądu redakcji), żebym mogła dopytać o szczegóły.















































































Dodając komentarz przestrzegaj norm dyskusji i niezależnie od wyrażanych poglądów nie zamieszczaj obraźliwych wpisów. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, kliknij
Cukier
Kasia powiedziała :